Greenovation 4.1 — Řecko

single-image

Program, akce: Evropský sbor solidarity (ESC) — týmové dobrovolnictví (sedm týdnů)

Termíny konání: 7. duben — 27. květen 2024

Místo konání: Argos, Řecko

Dobrovolnice: Lenka K.

Hostitelská organizace:  Hopeland

Deník z této ESC:

Hopeland

V Hopelandu máte opravdu unikátní příležitost být tak bláznivý a kreativní, jak chcete být, bez jakéhokoliv společenského odsouzení.

Po dobu sedmi týdnů jsem měla úžasnou možnost zažít život v Hopelandu. V Řecké eko-komunitě, která se nachází v horách poblíž městečka Argos a ještě dál, uprostřed ničeho. Pokud se chcete vymanit z ruchu velkoměsta a propojit se s přírodou, je Hopeland to správné místo pro vás a váš osobní rozvoj! Nejbližší autobusová zastávka je vzdálená 7 km a kromě free-shopu v blízkosti Hopelandu téměř žádné obchody nenajdete.

V Hopelandu však můžete najít nové přátele z celé Evropy, 6 úžasných hafanů, kočky a slepice, seznámit se s permakulturními principy, být na pár týdnů offline, zlepšit si fyzičku manuální prací, naučit se zahradničit, jíst vegetariánské a veganské výborné jídlo, třídit odpad, stopovat, zjistit jak se staví ekologické domy, zdokonalit se v práci se dřevem, zapojit se do mnoha různých aktivit nebo tvořit vlastní, zlepšit si svou angličtinu, každý večer pozorovat západ slunce a třeba i najít sám/a sebe. ♡

Denní režim

Každé den ráno se vstávalo okolo 8 hodiny. V 8:15 h začínala snídaně, poté od 9 h ranní check-in, následovala práce od 9 do 13 h, 13h oběd, 13 – 15 h polední siesta, 15 – 18 h práce, 19:30 h večeře a poté už volno. Občas jsme měli ještě večerní programy v podobě promítání filmů. Klasické večery jsme trávili všichni společně a aktivity přicházeli spontánně, kdo co vymyslel a na co byla nálada.

Práce

Καλημέρα [Kaliméra] tímto pozdravem začínal náš každý pracovní den na společném ranním setkání v kruhu – check-in. Začátek dne začínal otázkou nebo cvičením, do kterého se zapojili opravdu všichni. Poté následovaly připomínky a otázky a pak se šlo pracovat.Každé pondělí se rozdělovala práce. Ve zkratce – některé úkoly, které se museli udělat každý den – vaření, uklízení, zahradničení, krmení zvířat. Poté úkoly, které se dělali jen některé dny a některé měly přidělené určité lidi, kteří ty úkoly dělali pokaždé – sociální sítě, nákup, opravování rozbitých věcí.

Lidé, kteří ten den měli na starosti nějaký z hlavních úkolů se již pak nezúčastňovali úkolů vedlejších.

První cca tři týdny byl vedlejší úkol připravit místa pro stany. Musely se z míst dát a opravit staré palety, poté z míst odkapat starou zeminu, vykopat trsy trávy, pokrýt místo kartonovými krabicemi, z nich sundat všechny izolepy, aby na místech nerostla tráva, poté celé místo vyrovnat do roviny (místa pro stany byla v kopci), navozit na místa kamínky, znovu místa vyrovnat, naskládat na místa palety a na nich postavit stany. Do doby, než se postavily stany jsme spali v Guest House, v jedné místnosti, kde nás spalo patnáct na palandách.

Po postavení stanů a přestěhování se do nich začaly týmové projekty. Vždy jich mohlo probíhat jen omezené množství zároveň. Všechny projekty byly postavený tak, abychom udělali něco pro Hopeland. (Vytvořit další místo pro stany; stavba eko skleníku; stavba suchých záchodů; stavba dřezu na mytí nádobí a jeho střechy, jeden den jsme dokonce vykopávali staré barely s vodou do hloubky cca 3 metrů,..).

Já jsem si vyzkoušet míchat a nahazovat ekologickou maltu na eko-skleník a poté jsem se podílela na stavbě suchých záchodů.

Byla to pořádná makačka, ale stálo to za to, práce nás zocelila a naučili jsme se díky ní mnoho nových dovedností.

Reflexe

Každý pátek odpoledne jsme měli reflexe. Předcházel jim program na zamyšlení a poté byly tři kolečka otázek. 1. Co nám tento týden fungovalo. 2. Co tento týden nefungovalo a jaké je řešení. 3. Kolečko vděčnosti a připomínek.
Každý měl možnost se vyjádřit ke každé otázce a být vyslechnut, všichni ostatní poslouchali, nikdo nic neměl komentovat. Reflexe byly naprosto úžasný. 😊

Doplňkové programy

Během pobytu v Hopelandu jsme měli mnoho společných programů a her. Společné programy a hry byly hodně laděný do poznávání sebe sama a ostatních účastníků. Často jsme dostávali různé otázky, nad kterými jsme se nejprve měli zamyslet sami a poté jsme měli celý proces přemýšlení a jeho výsledků sdílet s jedním nebo více lidmi ze skupiny.

Celým programem nás prováděli úžasní mentoři s řadou zkušeností, se kteří nám pomohli vyřešit opravdu jakýkoliv problém. 😊

Během pobytu jsme také měli několik návštěv od jiných organizací.

Live Loula – byli s námi několik dní a pomáhali Hopelandu s organizací rostlin – připravovali jsme s nimi záhony, sázeli květiny, zalévaly, vytvářeli zavlažovací systémy.

Little Owl – s nimi jsme vařili pivo a dělali jam z pomerančů 😊

Pekařka z vedlejší vesnice – s ní jsme vařili místní domácí těstoviny se sýrem

Výlety

Měli jsme volné víkendy + svátky + 3 dny osobního volna.

O víkendech nám v Hopelandu půjčovali minivan, tak jsme vyráželi na výlety. Většinou jsme jezdili do Natflia na pláž. Jednou jsme byli v Tolu a jednou na vodopádech (Malissa WaterFalls) a měli jsme i zastávku v Argosu.

Během delšího čtyřdenního volna jsme byli všichni společně v Athénách, kam část z nás jela stopem. V Athénách jsme měli pronajaté společné ubytování a dělali jsme si tam společné výlety.

Také jsem v průběhu měla dvě návštěvy, se kterými jsem cestovala po Peloponésu.

Celý pobyt byl pro mě nezapomenutelným životním zážitkem a velkou zkušeností, kterou bych rozhodně doporučila každému, kdo chce na chvíli vyběhnout ze své denní rutiny a komfortní zóny.

Lenka K.

Zde video Den v Hopelandu: https://youtube.com/watch?v=GZtrqDuWM8w&si=uQ9eKlDaVD2lfKRj

Možná se ti bude líbit