Solidarity & Youth — Španělsko

single-image

Program, akce: Evropský sbor solidarity (ESC) — dlouhodobé dobrovolnictví (jedenáct měsíců)

Termíny konání: 31. leden—31. prosinec 2024

Místo konání: Puente Genil, Cordoba, Španělsko

Dobrovolnice: Natálie H.

Hostitelská organizace: ASOCIACIÓN EUROPA 2020

Deník z této ESC:

17. červen 2024

Hola caracola! Tento typický pozdrav od naší bandy dobrovolníků a kolegů ze Španělska posílám i vám do Čech!
 
Jsem Naty, 23letá Plzeňačka, která po dokončení bakaláře ze sociologie hledala změnu, novou životní zkušenost a nějakou naplňující výzvu. A díky Evropskému sboru solidarity a EYCB se mi to nad očekávání skvěle podařilo najít. Momentálně se nacházím v Puente Genil u Cordoby, v samotném srdci Andalusie, kde si zvykám (a zároveň si poměrně dost užívám) pomalý, ale přesto velmi dobrodružný španělský lifestyle.
 
Není úplně náhoda, že jsem si vybrala právě tento dobrovolnický projekt v Puente Genil. V říjnu 2023 jsem se zde zúčastnila tréninkového kurzu Better Together, pořádaného stejnou organizací, ve které momentálně působím jako dobrovolník. Better Together byl pro mě neskutečně silným zážitkem s ochutnávkou španělského způsobu života, místního pohostinství, skvělých odlišně smýšlejících lidí, pohodové nálady a celkového dobrého vibu, a to navrch se skvělým tématem projektu zaměřeným na poznání Erasmus+ vesmíru a facilitátorské práce. Sama sobě jsem si slíbila, že se sem jednou vrátím.
 
A tento krok se mi podařilo učinit přesně o tři měsíce později, kdy jsem se zde ocitla znovu, tentokrát už v roli dobrovolníka naprosto nadšeného do ještě hlubšího poznání facilitátorské a youth workerské činnosti. Pozice, kterou zde mám, mi doslova sedí jako ušitá na míru. Pracuji jako projektová manažerka Erasmus+ KA1 projektů a je to přesně to, co jsem si přála. Denně nahlížím do zákulisí toho, jak jsou projekty tvořeny a kolik práce stojí za celou přípravou, vedením i úspěšným zakončením takového projektu. Denně komunikuji s účastníky či partnery, posílám informativní emaily, tvořím infopacky nebo jiné edukační či informační materiály. Během samotných projektů se starám o všechny potřebné dokumenty, logistiku, sociální sítě a tvořím diseminační příspěvky. Po projektu mám na starosti reimbursement cestovních nákladů a tvorbu reportu. Mojí největší zodpovědností je zajistit, aby všichni účastníci věděli vše, co potřebují, a přijeli živí, zdraví a ideálně natěšení na jejich obvykle týdenní dobrodružství. A ačkoli je moje práce z velké části kancelářská, miluji, co dělám, protože se díky zodpovědnosti, kterou mám, opravdu hodně učím a přitom mě baví, že mohu svou organizaci opravdu smysluplně v jejich činnosti podpořit. Ve spoustě ohledech mám navíc volnou ruku a z vedení asociace plnou důvěru, což samo o sobě pro mě tvoří opravdu naplňující a motivující pracovní prostředí. Asociace Europa2020 je tedy pro mne opravdovou srdeční záležitostí.
 
Už za první dva měsíce se toho stihlo opravdu spoustu odehrát. Po prvních dnech, co jsem se zejména seznamovala s prací, novým domovem, prostředím a novými lidmi (a ať vše nemaluji jen růžově, první měsíc byl v tomto ohledu pro mě opravdu hodně těžký), následoval náš první tréninkový kurz s názvem Virtual Educational Escape Rooms Generator, kde jsem si poprvé zkusila být facilitátorkou a tato zkušenost mě neskutečně obohatila a hodně předala. V prvních třech týdnech mého dobrovolničení jsme dokonce s další dobrovolnicí z Chorvatska dostaly příležitost napsat projekt, které jsme využily, a tak se tento projekt pravděpodobně uskuteční již tento podzim a máme ho i možnost opět facilitovat! Poznala jsem a stále poznávám místní kulturu, která z velké části spočívá v nalezení jakékoli příležitosti pro společenskou akci. Výjimkou nebyly ani oslavy každého ze sedmi týdnů do Velikonoc – tzv. Romanos, a nakonec Semana Santa, jakožto velikonoční týden. Vzhledem k tomu, že práci si mohu vzít všude s sebou a s asociací je skvělá domluva, mohu si dovolit i cestovat. Této možnosti jsem poprvé využila na konci března, kdy za mnou přiletěl kamarád z Čech a strávili jsme spolu týden na severu Španělska v prostředí neskutečně krásných míst San Sebastianu, Bilbaa a Santanderu. Se začínajícím teplým počasím navíc přichází i spousta lokálních akcí, a tak se nemůžu dočkat, co další měsíce přinesou.
 

Možná se ti bude líbit