Global Intercultural Warming Against Youth Radicalization – Polsko

single-image

Termín konání: 2.-10. červen 2017

Místo konání: Zakopane, Polsko

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Přečtete si info-pack a rozpis denních aktivit

Účastníci:  Michaela Zemanová, Simona Petrů, Tomáš Haloda, Lucie Andrlíková

Group leader: Petr Křístek

Hostitelská organizace: Opus Humanum

Účastníci se země: ČR, Polsko, Dánsko, Estonsko, Itálie, Portugalsko, Rumunsko

Report z projektu:

Projekt s názvem „Global Intercultural Warming against Youth Radicalization“ se konal ve dnech 2.-10.6.2017 v Polsku, konkrétně v městečku Zakopane na jihu Polska.
Na výměně mládeže se sešli účastníci z Polska, České Republiky, Estonska, Rumunska, Portugalska, Dánska a Itálie. 
 
Naší hostící organizací byla Opus Humanum. Po celou dobu jsme probírali témata jako radikalizace, imigrace, uprchlická krize atd.
První den sloužil hlavně k „prolomení ledů“ , seznámení účastníků a hlavně vybudování dobrého kolektivu. Další den jsme se začali zabývat hlavním tématem (radikalizací mladých lidí) a v souvislosti s tím jsme často zmiňovali problematiku uprchlíků. Klíčovou aktivitou byly diskuse a práce v menších skupinkách. V následujících dnech jsme například hráli improvizované divadlo na téma stereotypů spojených s uprchlíky nebo jsme byli rozděleni do skupinek a v tzv: ,,city game“ v centru Zakopane museli plnit různé úkoly nebo zjišťovat od místních názory na téma migrační krize. Odměnou nám byl celodenní výlet k jezeru Morskie oko, kde jsme nějakou chvíli pobyli a hlavně pořídili nespočet fotek, protože pohled na hory v mracích a průzračné jezero stál za to. Zpět do místa ubytování jsme se pak vraceli o 20km v nohách bohatší, ale stále plni energie pro další aktivity.

 

Každý druhý večer jsme měli možnost během tzv: „Intercultural evenings“ poznat kultury jednotlivých zemí a ochutnat jejich typické pokrmy. 
V průběhu celého projektu jsme se snažili přiblížit si navzájem  veřejné mínění v jednotlivých zemích a vymyslet, jak zabránit radikalizaci a přispět k lepší informovanosti společnosti. Poslední den se nesl v duchu závěrečné rekapitulace celého projektu, kdy jsme zhodnotili jednotlivé aktivity a připomněli si, co jsme se naučili. 
Pak přišla na řadu ta nejtěžší část – loučení. Je těžké někomu, kdo tyto projekty nezažil, vysvětlovat, že během několika dní se může stát ze skupiny neznámých lidí tak super parta, které bude velmi za těžko říct „sbohem“. Třeba se ještě potkáme. Možná právě na dalším projektu od EYCB. A třeba mezi těmi lidmi budete příště i Vy!

                                                                                                                                                                                   Michaela Zemanová

Možná se ti bude líbit