Guidance handbook on a healthy interaction with people with disabilities — Nizozemí

single-image

Termín konání: 28. října – 7. listopadu 2013

Místo konání: Bant, Nizozemí

Program a akce: program Mládež v Akci, akce 4.3. tréninkový kurz

Účastníci: Markéta Jarková, Soňa Klempová, Miroslava Kvapilová, Zuzana Širmerová, Marek Mäsiar

Účastnící se země: Nizozemí, Rumunsko, Kypr, Slovinsko, Turecko, Bulharsko, Itálie, ČR

Report z projektu

Od 28. října do 7. listopadu jsem se zúčastnila spolu s dalšími čtyřmi lidmi z ČR projektu „Guidance handbook on a healthy interaction with people with disabilities“  v Nizozemí v malé vesničce BANT. Tohoto projektu se zúčastnili skupiny většinou o pěti lidech i z jiných států jako Itálie, Bulharsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko a samozřejmě spolu s organizátory skupina lidí z Nizozemí.

Hlavním organizátorem tohoto projektu byl Chris van Maanen z Nizozemí spolu s Ralucou Oancea z Rumunska. Chris má už letité zkušenosti z organizováním projektů podobných jako tento a  staral se hlavně o technické věci jako o stravu, ubytování, dopravu a o veškeré pomůcky, které byly k dispozici po celou dobu projektu. Raluca byla hlavní organizátorkou aktivit. Spolu s Chrisem sestavili opravdu špičkový program, který byl k dispozici více jak měsíc před začátkem projektu.

První dva dny projektu byly zaměřeny na aktivity, při kterých jsme měli možnost se navzájem seznámit.  Každý den měl vždy jeden národ za úkol připravit typické jídlo své země a to jak na oběd, tak i na večeři. Večery byly věnovány prezentacím jednotlivých států, kdy jsme měli možnost prezentovat svoji zemi a k tomu organizace, které se zabývají pomoci lidem s postižením. Celé dny byly zaplněné aktivitami, které byly proplétány diskuzemi o tom, jak správně se chovat k lidem s postižením, jak s nimi navázat dobrý vztah, apod.  Program byl každý den velice zábavný a také dost vyčerpávající, ale měli jsme samozřejmě i chvíli sami pro sebe, kdy jsme si mohli odpočinout. Po celé dny jsme měli volný přístup k jídlu a pití, takže vždy bylo něco k snědku, když nás přepadl hlad či žízeň.

Jeden den v programu jsme měli vyhrazený pro návštěvu  hlavního města Nizozemí Amsterdamu. Amsterdam je neuvěřitelné místo plné turistů z celého světa. Navštívili jsme místa a památky jako Dam Square, Museum of Van Gogh, Museum Madam Tussaud a prošli jsme si celé centrum Amsterdamu, které je opravdu architektonicky jedinečné. Nizozemsko je celkově nádherná země, kterou by měl každý navštívit.

Byla jsem poprvé na takovémto projektu a také to byla moje první zkušenost se spoluprací s lidmi s postižením. Na tomto projektu jsem získala nejen spoustu nových informací a zkušeností, které naprosto změnili můj pohled na lidi s postižením, ale také jsem získala spoustu přátel na celý život. Za tohle všechno moc děkuji.

Děkuji EYCB, že mi umožnili zúčastnit se tohoto projektu. A děkuji všem organizátorům a účastníkům, kteří ze sebe vytěžili to nejlepší, aby byl tento projekt tak jedinečný. 

Kvapilová Miroslava

Možná se ti bude líbit