R.A.I.S.E. U.P. — ”Recycling Activities Inspiring Sustainability and Environment-care, through U-tube Promotion — Itálie

single-image

Termín konání: 26. červenec – 3. srpen 2018

Místo konání: Veneto, Montecchio Maggiore, Itálie

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Přečtěte si info-pack.

Účastníci: Petra Křenová, Miroslav Obadálek, Michal Kolman, Klára Dudová, Jiří Hanzlíček

Group leader: Pavla Wernerová

Hostitelská organizace: Città di Montecchio Maggiore Servizio Giovani – Ufficio InformaGiovani

Report z projektu:  

Projekt R.A.I.S.E. U.P se konal v období 26. července až 3. srpna v malebném italském městečku Montecchio Maggiore, kde podle legendy žila Julie s Romeem.

              Ekologicky zaměřený projekt přilákal celkem 36 účastníků z České republiky, Polska, Španělska, Chorvatska, Estonska a italské hostující organizace Città di Montecchio Maggiore Servizio Giovani – Ufficio InformaGiovani.

              Po seznamujících hrách jsme ráno druhý den projektu odjeli do historického centra Montecchia Maggiore, kde jsme se v reprezentačních prostorách radnice dočkali vřelého přijetí místní starostkou. Večer jsme strávili ochutnávkou národních specialit s prezentací kulturních tradic.

              Kromě ekologicky zaměřených aktivit, bylo naším úkolem vytvořit také záznam o projektu, proto nás v sobotu čekala přednáška s expertem na tvorbu videí. Ten nás seznámil nejen s jednotlivými editačními programy, ale představil nám skrze zajímavé krátkomentrážní filmy i základy filmařiny. Naučili jsme se pracovat s kamerou, zvukem a světlem. Na závěr jsme si rozdělili role a s vervou se pustili do psaní scénáře.

              V neděli se teplota vyšplhala až k astronomické čtyřicítce, což se ukázalo jako ideální počasí pro stavbu našeho solárního panelu na ohřev vody. Jen se skromným vybavením v podobě hadice, alobalu, černé barvy, dřeva a plexiskla jsme nakonec zkonstruovali průtokový ohřívač vody, který k našemu úžasu po zahřátí na slunci dokázal přivést vodu až k varu.

              Následující den jsme se přesunuli do Verony, abychom navštívili centrum zaměřující se na udržitelné zdroje. Pracovnice nám představila činnost centra a provedla nás jednotlivými prostory a sklady, kde jsou shromažďovány předměty vyrobeny s kazem, které by za normálních okolností skončily na skládce. Továrny proto zdarma tento materiál centru věnují a ten je následně využit na výrobu ručních výrobků. Sami jsme jeden takový tvůrčí workshop absolvovali.

              Úterní odpoledne jsme měli volno, které se proměnilo v pestrou škálu výletů – ať už za mořem, k jezeru nebo po horách.

              Předposlední den pobytu probíhal na náměstí Marconi letní festival Montecchio Marittima, který se ukázal být ideální příležitostí pro prezentaci toho, co jsme po celý týden dělali. Návštěvníci festivalu si s námi mohli zahrát kvíz a dozvědět se informace o užitečnosti recyklace.

              Během týdne se z 36 sobě navzájem neznámých tváří stalo 36 přátel, kteří se nebojí postavit novým výzvám, spojuje je ekologické smýšlení a od začátku do konce vytváří na projektu úžasnou atmosféru.

Petra Křenová

Možná se ti bude líbit