The Dark Side of Youth: Theory & Practice of Violence for Youth Workers — Itálie

single-image

Termín konání: 31. srpen – 8. září 2018

Místo konání: Rovereto, Itálie

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Přečtete si info-pack.

Účastníci: Veronika Wróbelová, Marie Šoukalová

Hostitelská organizace: East-West Lab

Účastnící se země: Německo, Rumunsko, Bulharsko, Polsko, Řecko, Maďarsko, ČR, Litva

Report z projektu:  

Projekt, kterého jsme se s Maruškou zúčastnily, probíhal v městečku Rovereto a nesl název The Dark Side of Youth: Theory & Practice of Violence for Youth Workers, mimo nás se projektu zúčastnilo dalších 24účastníků z Německa, Rumunska, Bulharska, Polska, Řecka, Maďarska a Litvy. Celý projekt probíhal v novém a skvěle vybaveném youth centru –  Smart Lab- Centro Giovani Rovereto. 

Projektu odstartoval večeří a pak následovala volná zábava. Atmosféra prvního večera byla velice uvolněná, i díky vynikajícímu vínu od lokálního výrobce, které pro nás přichystali naši traineers.

První den ráno jsme si zahráli několik seznamovacích aktivit, naučili jsme se jména ostatních a dozvěděli jsme se kdo má jaké zkušenosti v oblasti psychologie/ pedagogiky/ sociální práce, jaký je náš obor studií, profese apod. Ukázalo se že všichni účastníci již byli více či méně zkušení, a s problématikou násilí měli četné zkušenosti.  Seznámili jsme se s programem pro následující dny, seznámili jsme se také s ředitelkou střediska, ta nás střediskem pak provedla a sdělila nám, jaké aktivity středisko obyvatelům Rovereta poskytuje. Odpoledne jsme ve skupinách probírali naše očekávání, obavy ohledně projektu a také co vlastně sami můžeme poskytnout na základě svých schopností. Výsledky jsme pak prezentovali ostatním a vytvořili nástěnky, ke kterým jsme se poslední den projektu vrátili a probírali, které body se naplnily a které ne.

Každý den jsme věnovali trochu jiné oblasti  a postupně jsme se ponořili do témat – například: Hromadné chování, masové psychické jevy, Difuze odpovědnosti neboli rozptýlení odpovědnosti- efekt přihlížejícího. Většinou jsme pracovali ve skupinách, kdy každá skupina dostala jiné téma a příslušné dokumenty k tématu, to jsme pak se skupinou prodiskutovali, vytvořili plakát, a nabité informace pak prezentovali před ostatními. Po každé takové prezentaci následovala společná debata. Velmi jsem si cenila toho, že trainers nás nikdy nelimitovali časově, nesnažili se do našich debat zasahovat a pouze fungovali jako facilitátoři.  

Jedno odpoledne jsme měli dle plánu volné a záleželo pouze na nás, jak toto volno strávíme. Někteří vyrazili k Lago di Garda, někdo strávil odpoledne opalováním u hotelového bazénu. My jsme s Maruškou a dalšími děvčaty vyrazily do Verony. Zde jsme navštívily základní turistická místa jako Arénu, Jůliin balkón, a mnoho katedrál. Samozřejmě jsme nevynechaly ručně připravovanou zmrzlinu. ( Poznatek: Pokud si chcete vychutnat opravdovou chutnou zmrzlinu- vždy hleďte na nápis “Artigianale“  což znamená „home-made“. Gelaterie s tímto označením pro Italy znamená jistou kvalitu.

Možná se ti bude líbit