Mediation for Integration — Portugalsko

single-image

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Termín konání: 15. — 22. září 2020

Místo konání: Vila Real, Portugalsko

Účastníci českého týmu: Zita Kučerová (GL), Petra Novotná, Michaela Krejčířová, Josef Ručka, Tereza Horká

Pokud máte zájem se na tento projekt přihlásit, prosím důkladně si přečtete info-pack a informace o projektu.

Hostitelská organizace: Body to Soul Associação Nacional

Účastnící-se země:  Portugalsko, ČR, Španělsko, Polsko, Itálie, Rumunsko

Report z projektu:

Youth Exchange Erasmus+ pořádaná organizací Associação Nacional From Body to Soul se konala ve dnech 15. – 22. září 2020 poblíž Vila Real v Portugalsku, zhruba hodinu a čtvrt cesty autem od Porta. Hlavním tématem projektu nazvaného Mediation 4 Integration byla komunikace a nekonfliktní řešení sporů v otázce migrace a integrace.

Týmy se sešly z domácího Portugalska (3 účastníci), Španělska (4), Itálie (1), Rumunska (5) a České republiky (5). Aktivity vymýšleli a celodenně se nám věnovali přátelští facilitátoři Stefi a Rui. Kromě nich nám byli na každém kroku nápomocní i Catia a Tiago, kteří zajišťovali logistickou stránku projektu. Vzhledem k okolnostem v době pandemie nám 2x denně měřili teplotu, před vstupem do tréninkové místnosti dohlíželi na mytí rukou a dezinfikování, doplňovali antibakteriální gely u ubytování apod. Kromě bezpečnosti také připravovali coffee breaks a celkově zajišťovali, aby všichni měli všechno (od toaletního papíru na chatkách až po to, aby každý dostal snídani, kterou si objednal). V otázkách organizační stránky a ohledně reimbursementu jsme se mohli obrátit na portugalské koordinátory Fernanda a Miguela. 

Projekt se konal v areálu akvaparku NaturWaterPark vzdáleného 15 km od středně velkého města Vila Real v chatkách po čtyřech. Kvůli covidu se organizátoři snažili ubytování nemixovat mezi účastníky různých států, ale naopak udržet tým pohromadě, pokud to vyšlo početně. V okolí areálu se nenacházelo nic kromě malé vesničky, což bylo na jednu stranu možná pro některé zklamáním, ale na druhou stranu nám takový prostor poskytl příležitost trávit více času společně, na čerstvém vzduchu a lépe se poznat. V areálu ubytování jsme byli po většinu času jediní. V průběhu projektu se zhoršovalo počasí a lehce se ochlazovalo, ale v chatkách se situace dala většinou zachránit správným nastavením klimatizace.

V závěrečném hodnocení projektu, které jsme dělali poslední den, nemělo snad nic větší variabilitu v hlasování než jídlo. Snídaně probíhaly formou výběru z možností, které se neměnily, ale na týden stačily: toast se šunkou a sýrem, toast s máslem, croissant s čokoládou apod. K pití jsme si mohli vybrat mezi džusem, čajem a kávou. Po prvním chaotickém ránu jsme přešli na formu objednávání na druhý den prostřednictvím Google Forms. Případné nesrovnalosti byli vždy ochotní vyřešit Catia a Tiago. Obědy a večeře jsme dostávali v restauraci akvaparku. Vždy se jednalo o předkrm v podobě oliv a pečiva, 2x denně polévku (zhruba 3 druhy krémové polévky, které se točily dokola) a hlavní jídlo (protože mezi námi nebyli žádní vegetariáni, dostávali jsme maso/rybu/mořské plody a přílohu). Jídlo bylo fajn, bylo ho dost, jen občas trochu jednotvárné. V průběhu týdne jsme začali pociťovat nedostatek ovoce a zeleniny, ale i to se vyřešilo a začali jsme k hlavnímu jídlu dostávat jako přílohu i zeleninu. Až ke konci projektu jsme také zjistili, že je možné si po jídle dávat i kávu.

Výběr tréninkové místnosti byl dle mého názoru nejslabším místem organizace projektu. Jednalo se jen o část restaurace oddělenou plátěnými roletami, a tak jsme v průběhu sessions byli rušeni hlukem z restaurace, kuchyně apod. Při některých večerních aktivitách, jako např. sledování filmu nebo sledování videí a povídání ke cultural nights, byla míra hluku v zaplněné restauraci už taková, že jsme řečníka prostě neslyšeli.

Každodenní bohatý program začínal energizerem pod vedením jednotlivých národních týmů a následně byl den klasicky rozdělen obědem a dvěma coffee breaks. Program pod vedením Stefi a Ruiho byl hravý, interaktivní a vždy zajímavý. Druhý den jsme přestavovali naše vysílající organizace a seznamovali se se systémem Erasmus+ a dalšími možnostmi, které můžeme v rámci Erasmu využít. Za nejzajímavější a pro mě naprosto novou zkušenost jsem považovala simulační hry Derdians a Albatros, které byly zaměřené na principy poznávání jiných kultur, a osobně mě silně vtáhly do děje. Jindy byl program zaměřen na týmovou spolupráci, např. vymyslet, jak pomocí provázku, lepenky, papíru a plastových brček ochránit před rozbitím vejce při pádu z několika metrů. Zábavné a poučné byly i aktivity zaměřené na role play, ve kterých jsme se pokusili dostat do kůže imigranta, imigračního úředníka v našich zemích apod. Došlo ale i na vážnější aktivity. V průběhu 2 dopolední jsme diskutovali nad kontroverzními výroky a složitými tématy, učili jsme se zaujmout pozici, ale i přesvědčit ostatní a ochotě svou pozici měnit, což považuji za velmi důležité.

Na čtvrtý den byl v plánu výlet do národního parku a k vodopádům, ale kvůli počasí se program změnil na výlet do města Vila Real, kde jsme měli celé odpoledne volné na to se po městě pořádně podívat, a na laser tag.

Večery byly od 22 do půlnoci doplněny o intercultural nights, které byly spojené pro Portugalsko a Španělsko, Česko a Polsko, a nakonec Rumunsko a Itálii. Toto uspořádání jsem rozhodně ocenila, protože si dovedu představit, jak náročný je takový večer každý den. Takhle jsme byli schopni věnovat každé zemi dostatečnou pozornost a energii???? Každá země měla připraveny tradiční pochutiny, hudbu, videa a případně i ukázku tradičních zvyků (např. polská mazurka). Kromě intercultural nights jsme měli večer deskových her, filmový večer a noc s karaoke.

Výstupem naší práce z posledních 3 dnů byl projekt „The Ultimate Mediator“, tedy vytvoření avatara ideálního mediátora, na kterém jsme pracovali od ve skupinách po 4-5 účastnících z různých zemí. Cílem bylo vytvořit životopis mediátora či mediátorky s tím, co je určovalo od dětství, kde se vzdělávali, jaké stáže absolvovali, jednoduše zachytit všechny životní a pracovní zkušenosti, které mají vliv na to, jakým způsobem jsme schopni komunikovat a řešit spory. Zajímavé bylo, že každá skupinka k prezentaci v předposlední den projektu přistoupila z jiného úhlu: video, fotokoláž, prezentace, ale i propracované výtvarné vyjádření, jehož prezentace zahrnovala účast i nás ostatních. Projekt této skupiny nás všechny ohromil a jejich práci jsme odměnili dloooouhým potleskem.

Celkově projekt hodnotím jako úžasný a skvěle organizačně připravený. Jako účastníci jsme se sešli, dle mého názoru, skvělá skupina lidí, kde se nikdo nikdy necítil vyloučený a každý vždy dostal příležitost se vyjádřit.

                                                     Petra Novotná

Možná se ti bude líbit