Step into EU — Rumunsko

single-image

Program a akce: Erasmus+ Mládež, klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Aninoasa, Dambovita, Rumunsko

Termín konání: 5.—14. červenec 2021

Pro více informací si přečtěte info-pack a rozpis denních aktivit. 

Čeští účastníci: Alena Aichlmanová (GL), Adam Pešout, Klára Štěpánková, Ondřej Kos, Ondřej Zelina 

Účastnící se země: Rumunsko, ČR, Bulharsko, Itálie, Polsko, Portugalsko, Turecko

Hostitelská organizace: Be You Association

Report z projektu:

Projekt Step into EU se konal 5.-14. července 2021 ve vesničce Aninoasa nedaleko Târgoviște v Rumunsku. Celkem se projektu zúčastnilo 32 lidí ze 7 států – Česka, Polska, Rumunska, Bulharska, Portugalska, Itálie a Turecka. Hostitelskou organizací nám byla rumunská Be You Association.
 
Cílů si projekt kladl hned několik. Největší důraz byl kladen především na rozvoj kritického myšlení u účastníků. Učili jsme se jak rozpoznat falešné (poplašné) zprávy od těch důvěryhodných, které zdroje preferovat a kde být naopak více skeptičtí. Celkově jsme tak rozvíjeli svou mediální gramotnost, která je v dnešní době, které vévodí populismus a fake news, velmi důležitou. Mezi hlavní aktivity, kterými jsme se zde zábavnou formou učili, byla tvorba všemožných plakátů a jejich následná prezentace ostatním týmům a také krátké role play scénky.
 
Druhým a neméně významným cílem projektu bylo objasnění významu Evropské unie a jejích institucí. Měli jsme možnost diskutovat o výhodách i problémech EU a lépe tak pochopit její význam v našich životech. Při prohlídce města Târgoviște nám jeho starosta představil například místní nový sportovní komplex včetně venkovního koupaliště a olympijského bazénu, jež byl z poloviny spolufinancován právě ze zdrojů EU.
 
Po deseti dnech strávených na tomto projektu jsme se rozletěli do svých domovských zemí s mnoha novými zkušenostmi, schopnostmi a hlavně s nespočtem nových zážitků. A samozřejmě také s novými přáteli po celé Evropě a Turecku.
 
                                                                                                                                     Adam Pešout
 

Možná se ti bude líbit