Less of Mess — Polsko

single-image

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Místo konání: Murzasichle, Polsko

Termín konání: 23. červen—2. červenec 2021

Pro více informací o projektu si důkladně si přečtete info-pack

Účastníci českého týmu: Natálie Kovaříková, Kateřina Mrůzková, Eliška Jančíková

Účastnící se země: Polsko, Bulharsko, ČR, Francie, Řecko, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko

Hostitelská organizace: FUNDACJA YOUTH ACT

Report z projektu:

Tréninkový kurz Less of Mess se uskutečnil ve dnech 23.6. – 2.7. 2021 ve vesnici Murzasichle, která se nachází blízko turisticky známé obce Zakopane. Tento tréninkový kurz byl ekologicky zaměřen na témata jako zerowaste, 5R, green deal nebo greenwashing. Tyto témata nám byla představena pomocí neformálního vzdělání, her a společné diskuze. Na projektu se potkaly týmy z České republiky, Polska, Španělska, Francie, Řecka, Lotyšska a Rumunska. 

Ve středu 23.6. jsme měli sraz v Krakově odkud jsme pak pokračovali společně na místo konání – do vesnice Murzasichle. Na místě byl každému z nás přidělen spolubydlící z jiné země, abychom se zlepšovali v angličtině během celého týdne. První den vládla uvolněná atmosféra ve znamení seznamovacích her a vzájemného poznávání. Večer jsme každý měl svého learning buddyho, se kterým jsme pak trávili každý večer po zbytek pobytu a diskutovali o svých studijních pokrocích. 

 

Kurz byl rozdělen do dvou částí – ekologie a design thinking. V první části kurzu jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí například o green dealu, greenwashingu nebo o 5R. Učení probíhalo pomocí her, diskuzí a dalších pestrých aktivit. Za zmínku stojí například vytvoření scénky na téma green deal, tvorba plakátů a jejich následná prezentace anebo také vytvoření jídelníčku podle stravovacích návyků s důrazem na spotřebu vody.

Mezi první částí a druhou částí kurzu jsme měli volné odpoledne, které většina účastníků strávila návštěvou města Zakopane nebo procházkou po Murzasichle a celkovou rekonvalescencí sil.
V druhé části kurzu jsme se zaměřili na design thinking a následnou tvorbu webové stránky. Nejprve jsme pomocí brainstormingu a společné diskuze vytvořili fiktivní osobu, pro kterou tuto webovou stránku chceme vytvořit. Následoval návrh stránky a poté společné tvoření, ke kterému všichni členové projektu přispěli.

Tento projekt však nebyl jen o učení, ale také o získávání nových přátel. Nedílnou součástí byla european night, kde každá národnost měla možnost prezentovat národní pití a jídlo. Každý večer bylo možno vyplnit několika aktivitami jako například jóga, plavání nebo posezení u táboráku. 

Projekt v nás zanechal nejen spoustu nových informací, ale získali jsme zde i cenná přátelství snad na celý život.

                                                                                                                        Eliška Jančíková

Možná se ti bude líbit