I Got a Hangover, Oh, Oh — Rumunsko

single-image

Program a akce: program Erasmus+ Mládež, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Sarata Monteoru & Buzau, Rumunsko

Termín konání: 24. září—4. říjen 2021

Český tým: Vojtěch Kolář (GL), Jana Marešová, Adéla Řezáčová, Kateřina Hamzová, Ivan Anikin

Prosím důkladně si přečtete info-packrozpis denních aktivit. 

Účastnící se země: Bulharsko, Chorvatsko, ČR, Řecko, Lotyšsko, Litva, Polsko

Hostitelská organizace: ASOCIATIA HAIR REDIVIVUS BUZAU

Report z projektu:

Výměna mládeže se konala v Rumunsku v Sarata Monteoru a Buzau ve dnech 24. 9. – 4. 10. 2021, která byla pořádána Evropským centrem mládeže Břeclav. Název projektu bylo „I got a hangover oh oh“, jejímž tématem bylo tzv. „binge drinking“, které naráží na nezodpovědné, nadměrné a nepřiměřené užívání alkoholu při občasných příležitostech. Na projektu se účastnili následující země: Rumunsko, Česká republika, Řecko, Lotyšsko, Polsko, Chorvatsko a Bulharsko. Hlavním organizátorem a vedoucím byl Tolea z Rumunska, který tyto projekty zařizuje už nespočet let. Organizace projektu byla zveřejněna ještě před příjezdem do Rumunska a celý program byl bezchybně promyšlený a velmi zajímavý. Zároveň bylo poznat, že si organizátoři dali na programu a jeho chodu velmi záležet. Ubytování bylo po 2-3 lidech stejného pohlaví v kouzelném a útulném hotelu s restaurací, kde jsme dostávali 3 jídla denně. Strava byla vhodná i pro vegetariány a byla vždy možnost si vybrat, zda mít chod s masem či bez.

První den se program zaměřoval na seznámení s pravidly a opatřeními, dále na seznámení se jmény a členy a neposledně na seznámení s tématem celého projektu. Aktivity byly prováděny zábavnou formou – převážně hrami. V průběhu celého projektu jsme splňovali různé úkoly, jejichž náplní bylo téma binge drinking. Jako příklad těchto aktivit bych uvedla: vytváření plakátu o statistikách z různých zemí, vlastně vymyšlená divadelní hra, anebo třeba výroba několika filmů, které se zaměřovaly na východiska a řešení tohoto problému s alkoholem. Samozřejmě jedno z největších zpestření celého zážitku byla tzv. „intercultural night“, což je večer, kde se připravují speciality ze všech zahrnutých zemí s malou introdukcí. Další večer se pak konali prezentace zábavnou formou o zemi a jejich kultuře mezi sebou – např. tým Česká republika prezentovala kulturu a informace o Lotyšsku. Dvě noci před koncem projektu jsme přejeli ze Sarata Monteoru do Buzau, a při cestě jsme ještě stihli výlet na vulkán a na přírodní muzeum soch. V Buzau jsme strávili poslední dva dny, přičemž poslední večer měl Tolea a organizátoři závěrečnou řeč a poděkování, a rozloučili jsme se mezi sebou.

10. byl tedy mým posledním dnem, tak jsme ještě s českým týmem vyrazili dříve do Bukureště a cestovali jsme po centru města. Rumunsko se mi celkově velmi líbilo, nejen svou krásnou přírodou, ale i svými památkami. Nejvíce mi ale celý zážitek zpříjemnili účastníci projektu – ať už z českého či jiného týmu.

Chtěla bych na závěr velmi poděkovat nejen organizaci EYCB, organizátorům (především Toleovi za skvělou práci a za možnost projekt absolvovat v tak příjemném duchu) a programu ERASMUS+ za úžasnou zkušenost a příležitost, ale i všem zúčastněným. 

                                                                                                                                  Adéla Řezáčová

Možná se ti bude líbit