Let’s Act Against Environment Pollution — Turecko

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Aydın, Turecko 

Termín konání: 2.—9. říjen 2022

Český tým:Jiří Hrabánek (group leader), Ivana Valentová, Zuzana Drahotová, Štěpán Tomek, Václav Kasal

Prosím přečtěte si info-pack

Na tomto projektu si samotná hostitelská organizace vybírala účastnický poplatek ve výši €25/účastník.

Hostitelská organizace: Young Voices of Aydın

Účastnící se země: Litva, Severní Makedonie, Rumunsko, ČR, Polsko, Turecko

Report z projektu:

Výměna mládeže probíhala v Turecku ve městě Kusadasi s názvem Let´s Act Against Enviromental Pollution. V období 2. – 9. října se pohybovaly teploty kolem 25 – 30 stupňů. 
Opravdu naše činy proti znečištění nebyli pouze teoretické ale i praktické ve formě uklízení pláží od odpadků. A že bylo co uklízet! 

Projektu se účastnilo 6 zemí. Turecko, Severní makedonie, Litva, Rumunsko, Polsko a Česko a z každé země 7 účastníků. 
Hlavním organizátorem byl Kerem, který nás první dny ponořil do všech druhů her za účelem vzájemného poznávání. Počáteční sociální bariéry byli tedy rychle pokořeny.  
 

Další dny jsme vymýšleli postupy, jak naše populace může zmírnit vzrůstající se znečištění ve všech různých oblastech. Navíc jsme mohli vidět zástupce místní organizace, která svou přednáškou ukázala, jak se snaží ošetřit znečišťující vody a zachraňovat zvířata v ohrožení plastů a chemikálií. Myslím, že zrovna Turecko bylo vhodné místo na toto téma projektu. Bylo zajímavé vidět, že pouhé obyčejné odpadkové koše nejsou tam takovou samozřejmostí jako u nás.  

 
I přesto, že se nám nepovedlo, jak bylo dle plánu, navštívit také centrum pro recyklaci odpadů, Kerem našel skvělou alternativu programu. Návštěvu Tureckých pobřeží lodí, na které jsme se sami slunili a skákali do průzračného moře.  
Také jsme jeli na výlet do zaniklého města Ephesus. Do místa, plné zřícenin, kde stále můžeme vidět například první toalety s kanalizací, které kdy existovali.  

Ti, co byli s Turecka a zejména zcela místní, nám ukázali ty nejlepší příležitosti, jak ochutnat lokální speciality. Salep, teplé, sladké a kořeněné mléko bylo mým nejoblíbenějším, které jsem pila při hraní turecké hry “Okay”. Sladkosti byli vždy velmi sladké a samozřejmě kebab nesměl chybět na každém rohu. Vše bylo velmi levné, takže nákupy se dělali velmi snadno. Místní nás ale museli hlídat před nákupy falešných známých značek.  
Nejenom, že jsme mohli vyzkoušet místní jídlo, ale i speciality z ostatních účinkujících zemí, a to díky culture night. Jednoho večera nám každá skupina řekla zajímavosti své země, učili místní tanec a ochutnali různé sladkosti nebo nápoje.  

Jednou z posledních společných úkolů bylo také navrhnout projekt, který by mohl vzniknout. Jaké téma je v současnosti důležité a kde by takový projekt probíhal.  

Potom, co už se opravdu vše chýlilo ke konci, poslední společnou aktivitou bylo objevit svého secret friend pomocí hmatu se zavázanými oči, který se vám po celou dobu projektu snažil být záhadným kamarádem. Totiž první den jsme si vylosovali jméno člověka, pro kterého budeme tajným kamarádem. Následovali kouzelné momenty, kdy se na vašem stolku objevila čokoláda nebo vám secret friend poslal objetí po někom jiném. Dostala jsem také papírek se slovy:  

May the moon light your travel  
Let the light lead your trail  
Blossom like a flower  
and may you never fail  

 
Jsem vděčná za tyto možnosti, které máme, co vše můžeme objevovat a učit se.  
Doufám, že i takto nadále bude EYCB tvořit skvělé projekty jako byl tento. Děkuji.  

Ivana Valentová

Možná se ti bude líbit