Including You(th) — Severní Makedonie

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Struga, Scout Camp, Severní Makedonie

Termín konání výměny mládeže: 16.—25. srpen 2023

Český tým: 4 účastníci (ve věku 18-25 let) + 1 group leader (ve věku 18+)

Hostitelská organizace: Zdruzenie izvidnicki odred Mirko Mileski Kichevo

Report z projektu:

Erasmus+ výměna mládeže Including You(th) se konala od 16. do 25. srpna 2023 ve městě Struga v Severní Makedonii.
 
Projektu se účastnilo celkově 35 účastníků ze 7 týmů – český, makedonský, řecký, španělský, německý, chorvatský a kyperský. Výměna se konala pod záštitou organizace Scout Unit Mirko Mileski, tudíž jsme byli ubytováni ve skautském kempu na okraji města, blízko k plážím jezera Ohrid.
 
Cílem bylo zaměření na outdoorové aktivity a hry, proto se všechen program jak organizátorů, tak národních týmů konal venku. Aktivity byly různorodé, od sbíraní odpadků ve městě, přes kayaking na jezeře či lukostřelbu, až po hry zaměřené na kontakt s místními a jejich kulturou. V průběhu projektu jsme také dostali možnost ochutnat mnoho receptů z tradiční makedonské kuchyně. 
 
Den vždy začal snídaní a programem jednoho z týmů. Náš český tým se zaměřil na neverbální komunikaci a způsoby, jak s lidmi sdílet informace beze slov. Po oběde následovala pauza, během které jsme se chodili koupat jak už do jezera, tak do řeky nebo jsme prozkoumávali krásy města. Odpolední program zajišťovali organizátoři a den ode dne se lišil. Naučili jsme se například vázat uzly nebo jsme s místními vyměňovali obyčejnou propisku za něco hodnotnějšího. Před večeří se vždy konaly ještě reflexe v týmech, kdy jsme si shrnuli zážitky z uplynulého dne. Večer už následovaly jen dobrovolné hry, sezení u táboráku a zpívání písní, večerní koupání nebo intercultural night.
 
Na tomto projektu nás neminul ani volný den v nedalekém větším městě Ohrid. S českým týmem jsme absolvovali výlet lodí a prozkoumali jsme hrstku z 365 kostelů, které se zde nachází.
 
Celkově byl projekt velmi vydařený nejen díky organizátorům, ale i skvělému českému týmu, který vzájemně velice dobře spolupracoval. Znalosti z této výměny zcela jistě všichni účastníci zúročí v každodenním životě a na zážitky budeme ještě dlouho vzpomínat.
 
(Barbora Šmerdová)
 
 

Možná se ti bude líbit