Environmental Action — Portugalsko

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Figueira da Foz, Portugalsko

Termín konání: 22.—29. květen 2023

Česká skupina: Zuzana Zajícová, Roman Velc, Karolína Straková, Tereza Nováková, Daniela Kopecká

Prosím důkladně si přečtete info-pack. Přečtěte si také projektovou brožuru zde.

Hostitelská organizace: Bonae Spei

Report z projektu:

Projekt Environmental Action probíhal v Portugalsku ve městě Figuiera da Foz, které leží u oceánu. Projekt se odehrával v termínu od 22. do 29. května 2023. 
Celého projektu se účastnilo 6 zemí a to Česká republika, Arménie, Bulharsko, Portugalsko, Srbsko a Rumunsko. Kromě Arménie tam z každé země bylo 5 zástupců. Arménie byla zastoupena jen 3 zástupci. Starali se o nás hlavní 2 organizátoři z portugalské organizace Bonae Spei.
 
Aktivity probíhaly ve vnitřních prostorách, ale i venku na pláži nebo ve městě. Díky aktivitám jsme se dozvěděli informace o životním prostředí, poznali účastníky z různých zemí, ale měli jsme i možnost projít si město a okolí. Během poznávání města jsme ve skupinách plnili různé úkoly. Každý den jsme měli rozehřívací aktivity, které vedla vždy jiná země. Pracovali jsme v národních týmech nebo v uměle utvořených skupinách. Aktivity probíhaly i na pláži, kdy jsme například čistili pláž od odpadků. Dva večery byly zasvěcené prezentaci národních týmů, kdy jsme měli možnost ochutnat místní speciality nebo zatancovat národní tanec. Jedno odpoledne bylo volné a přibližně polovina všech účastníků vyrazila do nedaleké Coimbry, kde zůstala až do večera. 
 
Jako velmi pozitivní hodnotím práci na pláži a poznávání města Figuiera da Foz, kdy jsme mohli komunikovat s místními obyvateli, kteří byli velmi milí. Hlavní aktivita byla fotografická. Každá skupina měla vyfotit několik snímků, zachycující životní prostředí na pláži, komunitu a oceán nebo rekreaci u oceánu. I tuto aktivitu hodnotíme velmi kladně. Bylo příjemné vidět realitu očima místních a přijít s nimi do kontaktu. 
 
I přes malé nedostatky to byl skvělý zážitek, kdy jsme měli možnost se seznámit s odlišnými kulturami a životním prostředím v jejich zemích. Rozhodně doporučujeme kamkoliv vyjet, protože to opravdu stojí za to. Každý účastník byl jiný a mohl tak předat něco ze sebe a obohatit tak druhé. 
 
Zuzana Zajícová

Možná se ti bude líbit