Entrepreneurship Towards the Future — Španělsko

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Mollina (Málaga), Španělsko

Časový rozvrh této výměny mládeže: 

  1. Přípravné předprojektové setkání (Advance Planning Visit = APV): 11.—14. březen 2024, Mollina (Málaga), Španělsko. 
  2. Výměna mládeže: 6.—14. květen 2024, Mollina (Málaga), Španělsko
  3. Zorganizování místních aktivit (v ČR):  v termínu od května do konce července. 

Český tým: 5 účastníků + 1 group leader 

Přečtete si info-pack.

Hostitelská organizace: Asociación Muévete por Europa

Report z projektu:

V květnu jsem se zúčastnila výměny mládeže, která se konala v malém městečku Mollina ve Španělsku ve dnech  6.-14.5. 2024. Téma výměny byl Entrepreneurship Towards the Future. Na výměně se nás sešlo kolem 30 účastníku ze Španělska, Řecka, Rumunska, Kosova, Itálie a Česka. V Mollině nás po celou dobu vedla organizátorka  Aida. Připravila pro nás báječný program, kterému nic nechybělo.

Nejdříve jsme se všichni sešli na nádraží v Maláze a následně jsme se autobusem přesunuli do Molliny. Cesta trvala asi hodinu. V našem resortu, kde jsme bydleli,  na nás už čekala báječná večeře, která neměla chybu. Celý resort byl pokrytý palmami a naše pokoje vypadali jako v hotelu. Po večeři jsme se šli s ostatními podívat do města.

Druhý den jsme začali seznamovacími hry. Bylo to opravdu zábavné a pestré. Hodně jsme se nasmáli. Vždy okolo jedenácté dopoledne jsme měli pauzu na kávu a něco sladkého. Následoval druhý program. Sdíleli jsme společně naše očekávání od projektu a vrhli jsme se na oběd. Musím říct, že nás tam celkem rozmazlovali. Tak výborné jídlo jsem snad nejedla ani v hotelu. Po obědě jsme měli do 4 hodin odpoledne volno a většinou jsme hráli beach volejbal nebo někdo odpočíval a dal si pořádnou siestu jako pravý Španěl. Odpoledne jsme se rozdělili do skupin a hráli jsme hru, při které jsme museli dělat různé úkoly. Byla to sranda a zároveň jsme se začali více sbližovat. Vítěz dostal sladkou odměnu. Odpolední káva s donutem nechyběla a potom opět volejbal. Na večeři to byla opět degustace. Vlastně jsme si mohli dát dva chody, salát, desert nebo ovoce. Večer jsme šli opět do města.

Druhý den jsme měli aktivitu na popisování obrázků. Měli jsme vysvětlit, co pro nás znamenají. Všechny aktivity byly postavené tak, abychom se promíchavali co nejvíce a každý mohl vyjádřit svůj názor. Například jsme si vylosovali zvíře a podle chování jsme museli najít svoji skupinu. To bylo opravdu legrační. Odpoledne jsme vyráběli talisman erasmu. Všechny aktivity byly spojené s budoucností, motivací, byznysem, myšlenkami a spojené s námi. Večer nás čekala Intercultural night, která mě opravdu bavila. Účastníci z Rumunska, Řecka a Španělska si pro nás připravili své tradiční tance, sladkosti a jídlo. Všichni jsme tancovali.

Třetí den jsme se učili tanec, který vymýšlela naše česká skupina. Měli jsme ho tancovat následně v Maláze. Všichni se to naučili hezky a vyrobili jsme také plakát. Další aktivitou jsme se spojili s přírodou a procházeli různé otázky, na které jsme si sami měli odpovědět. Poté jsme si vybrali jednu kartu a měli jsme vysvětlit, proč jsme si vybrali právě tu. Také jsme dělali ještě jógu a pak jsme šli do místního baru a zpívali jsme karaoke. Tančili jsme a zpívali, zkrátka to byl krásný večer.

V pátek jsme museli vstávat  brzo a vzali jsme si sbalenou snídani a a autobusem jsme jeli do Malágy. Tam jsme měli v plánu tančit náš taneček, ale jednomu z účastníků se neudělalo dobře, takže jsme ho netančili. Celý den jsme strávili na pláži a taneček předvedli zde. Byl to moc fajn den. Zkusili jsme churros s čokoládou a typické tapas.

Další den jsme dostali za úkol vymyslet svůj vlastní byznys. Zabralo nám to celkem dlouho a nebylo to vůbec jednoduché. Následně jsme své byznysy prezentovali před porotou, která se rozhodovala, zda nám dá peníze či ne. Po této hře jsme se přemístili do města, kde se konal festival. Ženy měly krásně šaty a tančily s živou hudbou. Přidali jsme se do průvodu, ale pak jsme se odebrali zpět na večeři. Večer jsme šli zase za písničkou.

Ráno jsme začali různými aktivitami. Měli jsme přednášky od různých lidí ohledně jejich byznysů, terapeutické sezení v přírodě, jógu, hry s mapou a tak dále. Úplně jsem zapomněla říct, že jsme po celou dobu projektu psali drby do gossip boxu, který jsme pak každý večer četli. Všichni jsme se smáli. Také jsme měli kulturní večer společně s Itálii a Kosovem. Předvedli jsme tradiční polku a mazurku. Vymysleli jsme soutěž, kdo nejlépe vysloví české slovo. Oslavili jsme 19. narozeniny.

Poslední den jsme udělali mandalu ze všech materiálů, které jsme během projektu vytvořili. Napsali jsme si navzájem vzkazy na památku a na mě přišel smutek, protože jsem věděla, že brzy bude konec a já je už nikdy neuvidím. Vyfotili jsme společně poslední fotky, zahráli jsme si naposled volejbal, naposled jsme si přečetli drby z gossip boxu, naposled jsme společně tančili. Sbalili jsme si věci a ráno v 7 jsme odjeli. Byl to opravdu zvláštní pocit. Odjíždět od lidí, se kterými jste si udělali takový vztah, který jste ani nečekali. Celý tenhle týden mi dal takový náboj do života, že to ani nedokážu popsat. Bylo to tak inspirující, otevřelo mi to oči, osamostatnila jsem se, vytvořila jsem si nové přátelství, dozvěděla jsem se více o byznyse, o různých kulturách, ale hlavně jsem si to nesmírně užila. Byl to týden plný sluníčka, dobrého jídla, úžasných lidí, volejbalu, tance, zpěvu, smíchu a mnoho inspirujících aktivit. Ani nevíte jak moc bych Vám chtěla poděkovat, že jsem tohle mohla zažít. Byl to pro mě jeden z nejlepších zážitků v životě  a určitě na to nikdy nezapomenu. Chtěla bych to zopakovat. Ještě jednou velké díky.

Karolína H.

Možná se ti bude líbit