Inclusion through Art — Itálie

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Giovinazzo, Apulia region, jižní Itálie

Termín konání: 24. duben—1. květen 2024

Český tým: 5 účastníků (ve věku 13—18 let+ 1 group leader (ve věku 20+) 

Přečtete si info-pack.

Hostitelská organizace: Associazione InCo – Interculturalità & Comunicazione

Report z projektu:

Na výměnu mládeže Inclusion through art, která se konala od 24.4.2024 do 1.5.2024 v malebném přímořském italském městečku Giovinazzo, nedaleko města Bari, jen tak nikdo ze zúčastněných nezapomene. Na tomto projektu se setkalo asi 28 účastníků ze čtyř zemí: Itálie, Španělska, Norska a České republiky, kteří byli podobného věku. Hlavní tématem byla inkluze, společně jsme dělali různé aktivity, které byli zaměřené na tuto problematiku, díky těmto aktivitám si mnozí uvědomili, že všichni nemají stejné možnosti a podmínky a měli bychom se navzájem podporovat a pomáhat si. Tomuto tématu byli věnovány hlavně aktivity, které si pro ostatní vždy připravila jedna ze zúčastněných zemí. S norskými účastníky jsme si společně zatančili tanec, Španělé si zase připravili kvízovou hru a Italové vymysleli aktivitu stavění budky pro ptáky, která se všem skupinám povedla i přes to, že každý ze skupiny měl nějaké přidělené postižení. Český tým si nachystal témata na scénky, které si pak dané skupiny měly vymyslet a naplánovat tak, aby nejprve skončila tragicky a následně diváci měli za úkol změnit chování osob tak, aby scénka dopadla pozitivně. Mimo to jsme se všichni naučili, jak se vyrábí těstoviny, tiramisu i to, jak začít nahrávat podcast. Jako velká rodinka jsme si prošli s průvodcem město Barletta, kde se nachází mnoho zajímavých míst a něco nového se i dozvěděli, následně každý strávil volné odpoledne podle svých představ. Hodně z nás si pak užilo odpoledne s v prostorách organizace La Plancia Piena a to díky deskovým hrám, kterých tam mají fakt hodně, skvělou atmosféru pak doplnila námi vytvořená a pak i snězená tiramisu. Nechyběly ani aktivity spojené s Youthpasem a příležitostmi, které nám program Erasmus+ dává 🤍. Celý tento program pak doplnily intercultural nights, kde se každá země představila.  Pak už zbývá jenom závěrečné hodnocení, uklízení a youthpass ceremony. Úplnou třešničkou byla závěrečná Yellow party, žlutá proto, že je to barva inkluze💛☀. Měli jsme celkem dost volného času, který většina trávila po svém. Někdo procházkou po městě, odpočinkem, koupáním v moři nebo hraním hry UNO…

Tuto výměnu organizovala organizace Inco Molfetta, která měla všechno skvěle zorganizované a naplánované. Slunečné počasí i náladu, která po dobu projektu panovala, doplňovaly skvělé italské snídaně, obědy a večeře. Předposlední den jsme byli dokonce na večeři v místní pizzerii!

Šest dní uteklo jako lusknutím prstu a spoustě z nás ještě nedochází, co všechno nám tento projekt dal. Teď už ale vím, že jsem získal nové přátele a zkušenosti, na které se bude těžko zapomínat.

Ondřej L.

 

Možná se ti bude líbit