Educate through Sport 2.0 — Maďarsko

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Místo konání: Jánoshalma, Maďarsko

Termín konání: 10.—18. duben 2024

Český tým: 4 účastníci (ve věku 18—35 let).

Přečtete si info-pack

Hostitelská organizace: Hope for Children

Report z projektu:

Erasmus + Janoshalma, Maďarsko

Tento projekt se konal od 10. – 18. 4. 2024. Mé dobrodružství začalo v Plzni, odtud jsem odjela vlakem do Prahy a odtud již přímým spojem do Budapešti. Před odjezdem s námi vřele komunikovali organizátoři projektu i naše domácí organizace, takže jsme byli stále v obraze.

Díky wattsappové skupině jsme se domluvili s účastníky na společný sraz v Budapešti na nádraží.

Na tomto projektu se sešlo 26 lidí z různých koutů světa, Češi, Španělé, Portugalci, Italové, Belgičanky, Maďaři, Bulhaři.

Kamarád Hiko (jeden z účastníků, pomáhal organizátorům všechny účastníky projektu vyzvednout na nádraží, rozeslat zakoupené jízdenky, od organizátorů, na další spoje a bezpečně dopravit až do Janoshalmy (další 3h).

Kiraly Lovastanya, farma, kterou jsem si okamžitě zamilovala. Po příjezdu nás přivítali Dora s Vajkem. Rozřadili nás do apartmánů a poté pro nás byla již připravena večeře. Po večeři jsme měli uvítací večer.

Dora s Vajkem nás uvítali na projektu, seznámili nás s harmonogramem celého projektu a bez dlouhého zdržování jsme měli několik aktivit na seznámení.

  • seřaďte se abecedně podle křestních jmen
  • seřaďte se podle velikosti bot bez mluvení
  • seřaďte se podle doby, kterou jste strávili na cestě, bez mluvení

Měli jsme každý den daný program:

      Od 7:00         otevřený bazén a sauna, posilovna

7:45 – 9:00         snídaně (švédské stoly)

                               možnost jít jezdit na koních

9:00 – 10:30      1. dopolední program

10:30 – 11:00   přestávka

11:00 – 12:30   2. dopolední program

12:30 – 15:00   oběd a polední klid (siesta musí být)

                               V době poledního klidu byla opět možnost využít jízdu na koni

15:00 – 16:30   1. odpolední program

16:30 – 17:00   přestávka

17:00 – 18:30   2. odpolední program

18:30 – 19:00   reflexe

19:00 – 20:30   večeře 

20:30 – 22:00   večerní program

V době volného času jsme chodili plavat, do sauny, vířivky, běhat, hrát stolní tenis, stolní fotbálek, biliár, dělat jógu, relaxovat na sluníčko, spát v chládku, na procházky do okolních lesů, jezdit na koních, hrát karetní hry, nebo jet tak popovídat a trénovat angličtinu.

Čtvrtek

První den jsme měli aktivity zaměřené a poznávání ostatních, teambuildingové hry. Skvělé byla tzv. randíčka.

Nejprve jsme hráli bingo. Každý z nás měl 20 informací, které musel přiřadit k člověku, pro kterého byl výrok pravdivý, každého člověka jsme však mohli napsat pouze jednou.

Dále jsme si nakreslili hodiny, kdy u každého čísla jsme opět mohli mít pouze jednoho člověka. Zapsat jsme ho mohli, ale jen v případě, že měl volné stejné číslo.

(„Hello Svilen, can we meet at 5?“  „yes, no problém/ I am sorry,  I have a date with Hana at 5…“)

Násedovala poznávací část. S každým jsme si na 3 minuty povídali na dané téma. Tato hra byla skvělá, protože jsme si našli čas téměř na každého a tím, že jsme měli téma, mohli jsme vést zajímavé konverzace.

Večer jsme se navzájem vyzývali, vítěz všech výzev se stal šéfem Janoshalmy.

(soutěžili jsme v páce, dlouhém pohledu do očí, v pocker face, ve výdrži v „záchodě,“ ve stoji na jedné noze v jógové pozici, v ping pongu, kohoutích zápasech, v dlouhém „á“ …)

Pátek

V pátek jsme se hýbali od rána do večera. Hráli jsme fotbal, frisbee ultimate, basketball, jógu. Učili jsme se o kompetencích, které nám sport přináší do běžného života a jak propojovat různá témata a řešit globální problémy pomocí sportovních událostí sportem.

Večer jsme měli kulturní noc, všichni si připravili krátké představení své země, připravili ochutnávky tradičních pochutin, učili jsme se nejdůležitější fráze v sedmi jazycích, učili se národní tance, gesta (především italská, protože ti gestikulují úplně všechno).

Sobota

V sobotu jsme měli volné dopoledne po prohýřené noci.

Většina nás se ráno věnovala jak jinak než sportovním aktivitám. Odpoledne jsme se učili o tom, jak vytvořit tvořit sportovně vzdělávací aktivity, co vše by měly obsahovat a jak by toto neformální vyučování mělo vypadat.

Večer jsme hráli noční schovávanou. Tato dětská je skutečně vrátila do dětství.

Neděle

V neděli jsme si vylosovali jednu z kompetencí (důvěra, řešení problémů, komunikace mezi odlišnými kulturami, ochrana životního prostředí, spolupráce, inkluze) a sport, ve kterém jsme tyto kompetence měli rozvíjet (basketbal, frisbee, fotbal, badminton, atletika, volejbal).

Celý den jsme spolupracovali v menších skupinkách na přípravách našich vlastních aktivit.

Pondělí

Pondělí bylo v naší vlastní režii. Aktivity, které jsme si připravili jsme zkoušeli nejdříve na nás samotných. Dávali jsme si navzájem zpětné vazby, sami jsme si uvědomovali, kde má každý z nás mezery a na čem by chtěl v dalších dnech více pracovat.

Večer jsme měli taneční sekci s just dance, kterou jsme si náramně užili. Musím říct, že jsme byli celkově dost nadšení tanečníci.

Úterý

V úterý jsme měli praxe na střední škole, kde jsme naše aktivity dělali s místními školáky.

Odpoledne jsme jeli kočárem s koňmi na výlet kolem farmy do přilehlého lesa. Bylo to jako se projíždět v Safari.

Věnovali se reflexi sami sebe a zjištovali informace o pracovních příležitostech pomocí projektu erasmus.

Středa

Ve středu jsme jeli ráno do Budapešti, kde jsme poznávali město, navštívili místní restaurace a slavnostně ukončili náš projekt.

Díky moc za skvělou zkušenost Doře, Vajkovi a Isaiah, kteří nám připravili nezapomenutelný zážitek.

Barbora B.

Možná se ti bude líbit