YOUth MARKeting Leaders for Sustainable Development – Kick-off Meeting – Makedonie

single-image

Termín konání: 26. květen – 1. červen 2015

Místo konání: Skopje, Makedonie

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 2: Capacity Building in the field of youth

Prosím pročtěte si info-pack a rozpis denních aktivit

Účastník: Michal Havelka

Hostitelská/pořádající organizace: Association for research, education and development „Marketing Gate“ – Skopje.

Report z projektu:

Zdravo! Vítejte v hlavním městě Makedonie, kde si místní obyvatelé v rámci protestu proti vládě postavili před parlamentem kemp a kde samotná Skopje prochází proměnou, která jde za hranice představivosti.

Nicméně žádná z těchto nevšedních okolností neměla vliv na program projektu. V prostředí útulného hotelu, jež byl situován v docházkové vzdálenosti k centru města, se shromáždilo 14 lidí ze čtyř různých kontinentů, aby společně vytvořili nové spolupráce, které by přemostily hranice, hory i oceány. Profesor Jovanovski z FYROM pozval lidi z Austrálie, Bulharska, České Republiky, Ghany, Chorvatska, Itálie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Polska, Rumunska, Slovinska a Turecka.

Během následujících pěti dnů jsme se zúčastnili přednášek od nadmíru zajímavých osobností, například bývalého ministra financí a předsedy makedonské vlády, místního úspěšného podnikatele a budoucího lídra v oblasti udržitelného rozvoje. Ti všichni nám ukázali kouzla marketingu a jeho významnou úlohu v dnešním světě. V rámci odpoledních aktivit se role obrátily a bylo na každém z účastníků, aby ostatním představil svou zemi a popsal aktivity organizace, kterou na tomto projektu zastupuje.

Na energizmy a team buildingové aktivity jsme tedy neměli moc času, avšak tento nedostatek jsme dokázali umně nahradit po večerech. Pan Jovanovski nám odhaloval kulturní i sociální atrakce Skopje ať už během procházky po městě, či u piva a rakije v některém z mnoha místních barů. Nikdo z nás s sebou neměl kolegu ze stejné země, a tak jsme se museli otevřít ostatním daleko víc, než tomu obvykle bývá. Ve výsledku jsme tak utvořili skvělou skupinu, která se postupem času víc a víc stmelovala.

Zprvu jsem byl trochu nesvůj, že budu na projektu sám a nebudu mít s kým si popovídat česky a zkrátka mít ten pocit sounáležitosti, kdyby to náhodou bylo třeba. Avšak během projektu jsem si uvědomil, že jsem se bál zcela zbytečně a zažil jsem neskutečný týden, za což jsem nadmíru vděčný.

 

Současně je důležité upozornist, že toto byl pouze „kick-off meeting“, jehož účelem bylo se navzájem poznat a seznámit se s programem druhé části projektu, která se koná v září ve městě Ohrid. Těším se na druhou fázi tohoto projektu, kde opět potkám své nové přátele. Čeká nás totiž ještě spousta práce!

Michal Havelka

Možná se ti bude líbit