Step Out Step Up – Estonsko

single-image

Termín konání: 22.-30. červenec 2015

Místo konání: Viljandi County, Estonsko

  Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Prosím pročtěte si info-pack a rozpis denních aktivit.

Účastníci: Jitka Zejbrdlichová, Pavlína Staňková

Hostitelská/pořádající organizace: Noored Ühiskonna Heaks

Účastnící se země: Estonsko, Itálie, Rakousko, Gruzie, Bulharsko, Bosna a Herzogovina, ČR, Ukrajina, Španělsko, Srbsko, Moldavsko, Rumunsko, Arménie a Maďarsko.

Report z projektu:

Už od začátku bylo jasné, že ,,Step Out Step Up“ bude trošku jiný než všechny ostatní projekty, na kterých jsme Jitka nebo já byly doposud. Kromě piva a hermelínů jsme sebou vezly výbavu jako spacák, karimatku a boty na hiking trip, zkrátka připravily jsme se na čtyřdenní pobyt v ,,divoké estonské přírodě“, který v programu projektu zaměřeném na outdoor education samozřejmě nemohl chybět.

První den jsme trávili v Olustvere seznamováním, komplexní přípravou na výlet mimo civilizaci a samozřejmě hrami, které nás měly naučit vzájemně si důvěřovat a fungovat jako tým. Jistě, to je poněkud velká výzva pro 32 lidí, kteří se znají dvě hodiny a mají se společně ocitnout v podmínkách, kdy jsou odkázáni jeden na druhého. Ale jakkoli to bylo neuvěřitelné, my to dokázali.

Výlet jsme zahájili kanoistikou, pak se utábořili v jednom z mnoha provizorních kempů v estonské divočině a užívali si atmosféru mimo dosah signálu a wi-fi. Následující dny jsme se byli podívat v národním parku Sooma, zaplavali jsme si v přírodních jezerech, tzv. swamps (brr ledových, ale když už jsme tady…), brodili jsme se nekonečnou džunglí, pili vodu z rybníka, dělali jsme cosi připomínajícího husarský verbuňk při snaze čelit neustálým útokům moskytů, snažili jsme po indiánském způsobu souznít s přírodou a za chladných nocí jsme se zahřívali u ohně tancem i alkoholem a naučili se mít k sobě opravdu, opravdu blízko díky našim stanovým příbytkům.

Co jsme se ale naučili především, bylo starat se jeden o druhého, pomáhat si a dodávat si vzájemně energii, neupřednostňovat sebe na úkor týmu a zasmát se i věcem, nad kterými bychom v reálném životě bědovali. Asi i díky tomu extrémnímu prostředí jsme se tolik sblížili a našli větší než velké zalíbení ve společně tráveném čase.

Zbytek projektu, který jsme strávili v příjemném hotýlku ve Vanaoue, pak už připomínal pohádku. Provedli jsme velkou evaluaci hiking tripu, tradičně pracovali na fiktivních projektech napříč národnostmi, užili si bohatý a divoký Intercultural Evening a organizátoři nezapomněli ani na výlet do Viljandi, hlavního města regionu. Sice tady toho nebylo k vidění příliš mnoho, ale když máte skvělou společnost, dokážete se nadchnout i pro sochu jahody či muže s pejskem.

Projektu jsem se trošku bála, protože to byla má první zkušenost v divoké přírodě. Díky podpoře ostřílené tábornice Jitky i ostatních dobrodruhů jsem to zvládla a myslím, že můžu mluvit za všechny, že to pro nás byla jedna z nejkrásnějších projektových zkušeností.

 

Pavlína Staňková

Možná se ti bude líbit