SEE a Game – Arménie

single-image

Termín konání: 11.-19. prosinec 2015

Místo konání: Jerevan, Arménie

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Prosím pročtěte si info-pack a rozpis denních aktivit.

Účastníci: Ondřej Přikryl, Alexandra Šebestová

Účastnící se země: ČR, Malta, Maďarsko, Gruzie, Arménie, Moldavsko, Bělorusko, Portugalsko, Nizozemí, Chorvatsko.

Hostitelská organizace: Youth Cooperation Center of Dilijan NGO

Report z projektu:

SEE a Game je interaktivní mezinárodní tréninkový kurz, kterého jsme se zúčastnili ve dnech 11.-19.12.2015 Jerevanu, Arménii. Trénink pořádaný organizací YCCD NGO – Youth Cooperation Center of Dilijan měl za cíl rozvoj podnikatelského přístupu a dovedností jeho účastníků především prostřednictvím dvou her, jmenovitě MENU a FAIR. Neobvyklý scénář tréninku si na vlastní kůži přijelo vyzkoušet 28 leaderů a pracovníků s mládeží z České republiky, Malty, Maďarska, Gruzie, Arménie, Moldávie, Běloruska, Portugalska, Nizozemska a Chorvatska. Intenzivní týdenní program nám přinesl spoustu užitečných informací a praktických dovedností báječně skloubených s poznáváním bohaté arménské kultury.

Po dobu projektu jsme byli ubytováni v hotelu Capital blízko centra Jerevanu. Zde jsme ztrávili  celý týden včetně her, seminářů i večerních aktivit a zde se nám také po celou dobu dostávalo skvělého jídla i doprovodných služeb. Velice schopný tým organizátorů v čele s Arturem Ghazaryanem se postaral o do nejmenších detailů propracovaný program, a to od prvních seznamovacích her až po samotnou vzdělávací část programu. Pracovně a studijně intenzivní dny byly proloženy několika uvolněnějšími aktivitami, měli jsme tak například možnost prohlédnout si nejvýznamnější pamětihodnosti přilehlého okolí Jerevanu v rámci jednodenní exkurze.

Třetí den projektu došlo na hru MENU, která byla soutěžní simulací vedení firmy na trhu a vyžadovala především kvalitní týmovou spolupráci, kreativitu a rychlé rozhodování. Hra byla rozdělena do několika jednotlivých úkolů – výzev, které byly po skončení každé hodnoceny všemi účastníky projektu, což pro každého z nás byla velice užitečná zpětná vazba. Hra FAIR, která proběhla v polovině projektu, byla opět simulací zavedení firmy na trhu, nyní ale ve formě karetní hry, podporující především strategické uvažování a týmovou souhru. Cílem hry bylo dosáhnout stanovených podnikatelských cílů na více úrovních zároveň. Každé z těchto her byl věnován jeden den a po skončení obou jsme dostali prostor k vlastní reflexi toho, co jsme se v rámci aktivit naučili.

 

Organizátoři nám dále připravili několik workshopů, například na psaní projektů v rámci programu Erasmus+, prezentace kreativních nápadů a hry podporující obchodní schopnosti v praxi. Nutno dodat, že se nám tým organizátorů snažil věnovat i ve volném čase, byli jsme tak během týdne velice dobře obeznámeni s lokálními zajímavostmi i arménskou kulturou. Věřím, že projekt byl velice úspěšný, a to jak po stránce organizace, tak samotného programu. Hlavní tréninkové aktivity byly navíc bohatým zdrojem učení, ze kterého si každý mohl vzít přesně to, co sám potřeboval. Práce pod časovým tlakem nás neustále nutila k co nejefektivnější spolupráci, maximální flexibilitě a k hledání co nejkreativnějších řešení problemů, což jsou bezesporu některé ze zásadních schopností jakéhokoliv začínajícího i stávajícího podnikatele. Za sebe mohu v závěru trénink i jeho organizační tým vřele doporučit a bude mi velikým potěšením moci v budoucnu spolupracovat s některou se zúčastněných organizací.

Alexandra Šebestová 

Možná se ti bude líbit