Let’s Talk About Europe – Kypr

single-image

Termín konání: 26. březen – 3. duben 2016

Místo konání: Argos, Kypr

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Předprojektové přípravné setkání (tzv. APV = advance planning visit): 11.-13. březen 2016

Prosím pročtěte si info-pack.

Účastníci: Barbora Lísková, Barbora Opletalová, Martin Kubiš, Petra Spurná, Lukáš Koupil

Group leader: Tereza Rýcová

Účastnící se země: Kypr, Bulharsko, Německo, Litva, Rumunsko, Španělsko, ČR

Hostitelská organizace: Filodasikos Syndesmos Agrou

Report z projektu: 

Projekt Let‘s Talk About Europe se konal na přelomu března a dubna ve vesnici jménem Agros, která se nachází přibližně uprostřed ostrova Kypr. Této výměny mládeže se účastnilo celkem 7 zemí z různých koutů Evropy (Německo, Bulharsko, Rumunsko, Španělsko, Lotyšsko, Česká republika a organizující Kypr), přičemž každou zemi reprezentovalo 6 účastníků ve věku 16 – 28.

Organizátoři všechny buď nasměrovali na místní autobusovou dopravu, nebo je vyzvedli přímo na letišti. První příjezdový den byla na programu pouze večeře, ubytování a welcome party, která hned v úvodu projektu pomohla se spřátelením účastníků. Vzhledem k únavě z cestování šla však většina účastníků brzo spát. Druhý den nás čekaly klasické icebreakingové a teambuildingové aktivity, díky kterým jsme poznali všechny cestovatele. Zajímavá byla například tvorba portrétu a „interview“ s další osobou, díky kterému jsme mohli blíže poznat školu, práci a zájmy a další zajímavé údaje. Tyto informace pak visely po celou dobu projektu ve společných místnostech a byly tak k nahlédnutí.

Během dalších dnů nás čekaly zajímavé prezentace a diskuze od účastníků na téma Evropská unie. Rozebírali jsme její přínosy pro náš každodenní život, rovněž však také její negativní stránky. Za pomoci krátkých scének se nám také podařilo zbořit mnohé stereotypy o jiných národech, které jsme si s sebou na Kypr přivezli. Další dopoledne pro nás organizátoři připravili prezentaci, jak napsat životopis a jak se připravit na pohovor.

V rámci projektu jsme se také mohli podívat do místní stáčírny minerální vody nebo navštívit místní producenty a obchodníky s cukrovinkami, nejrůznějšími produkty z růží (od olejů, parfémů až po likéry) nebo také místní uzenáře. Mohli jsme být také svědky místních slavností, které se každoročně konají v období Velikonoc na počest zahájení bojů o nezávislost.

Dva dny jsme strávili také na výletech – první byl v Limassolu – pobřežním městě, kde jsme navštívili hrad, prošli si centrum, naobědvali jsme se v místní picérii a strávili pohodové odpoledne na pláži nebo v uličkách tohoto města. Odvážlivci se také vykoupali, ačkoliv voda na začátku dubna byla poměrně studená. Druhý výlet byl do hlavního města. V Nikosii jsme navštívili muzeum, kde jsme mohli obdivovat antické památky; galerii a vyhlídkovou věž, odkud bylo vidět na celé město. Odpoledne bylo volné a většina účastníků se šla podívat do turecké části města. Ochutnali jsme místní zmrzlinu a relaxovali jsme v parku.

Projekt na Kypru spojil na 9 dní více než 40 mladých lidí, ze kterých se stali kamarádi – kamarádi, kteří se nevidí naposledy. Po celou dobu panovala na projektu velmi dobrá nálada, kterou ještě umocňovalo středomořské slunce. Projekt byl pojat velmi zábavnou formou a díky četným výletům a exkurzím po okolí jsme se mohli skutečně seznámit s životem na Kypru. Velmi často jsme také střídali restaurace, kde jsme obědvali a večeřeli, poznali místní kuchyni. Organizátoři odvedli velmi dobrou práci, a proto si projekt všichni užili, za což bych jim chtěl velmi poděkovat. Velký dík patří také EYCB, za možnost účastnit se na tomto skvělém projektu.

 

Martin Kubiš

Možná se ti bude líbit