Intercultural Education and Youth Work for More Inclusive Europe – Litva (září) a Arménie (říjen)

single-image

Termín konání: 1. část: 3.-11. září 2017 (Vilnius, Litva), 15.-22. říjen 2017 (Jerevan, Arménie)

Místo konání: 1. část: Vilnius, Litva, 2. část: Jerevan, Arménie

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: dvou-fázový Mobility for Youth Workers

Prosím přečtete si  program denních aktivit 1. části a program denních aktivit II. části. Prosím podívejte se na video ze zářijového tréninku ve Vilniusu.

Účastníci: Eliška Bečková, Kateřina Tomanová

Hostitelská organizace: Youth to Youth Initiative (Litva) & Armenian Progressive Youth NGO (Arménie)

Účastníci se země: ČR, Litva, Arménie, Bělorusko, Estonsko, Makedonie, Gruzie, Německo, Itálie, Moldavsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Srbsko, Švédsko, 

Report z 1. části projektu: Vilnius, Litva (3.-11. září):

Dne 3.-11.9.2017 jsme se zúčastnily (Katka, Eliška) tréninkového kurzu v hlavním městě Litvy. Byly jsme ubytovány v Ecotelu, který se nachází asi 15 minut od centra města. Celý týden jsme se stravovaly přímo v hotelu – tedy hotelová snídaně formou švédských stolů, oběd, který byl složený z polévky, hlavního chodu a dezertu a večeře, které byly většinou stejné jako obědy. Téma projektu bylo „Inclusive Europe“. Jednalo se o dvoufázový projekt a nyní Vám popíši první část, která se odehrála ve městě Vilnius. Na druhou část reportu se můžete těšit v říjnu, kdy navštívíme hlavní město Arménie.

  1.    1. Den – jsme hráli seznamovací hry a následně jsme se vydali do centra hrát tzv. city game, díky které jsme měli možnost poznat Vilnius lépe
  2.    2. Den – celý den nás provázel host, který přijal pozvání od organizátorky Karolíny, měl připravenou velice zajímavou prezentaci a osobní příběhy migrantů, se kterými se v životě setkal, po obědě jsme hráli hru, kde jsme se rozdělili do 3 skupin – blue, red, green – každý z nás byl umístěn do určité civilizace, která měla své zvyky, historii, pravidla, cílem hry bylo vybrat z každé civilizace své zástupce, což bylo náročné, když jsme se tolik lišili, odpoledne jsme zakončili krátkým filmem, který pojednával o 6 učitelích z různých zemí, kteří se vydali do Turecka a sami si vyzkoušeli, jaké to je být žáky v cizí zemi ve které nerozumějí, odpoledne jsme zakončili prezentací našich organizací
  3.    3. Den – třetí den jsme započali filmem o 6 Australanech, kteří se vydali do kempů uprchlíků a do Bagdádu, kde se snažili blíže pochopit situaci migrantů ve své zemi, pro některé z nich to bylo skutečně první setkání s migranty, což jim otevřelo oči a obecně pohled na tuto těžkou situaci, následovala diskuze na téma: Je lepší zůstat uvnitř boxu či mimo box (zda je lepší dělat, že tento problém není anebo se do něj hluboce ponořit), následně jsme prezentovali naše „domácí úkoly“ – což bylo vytvořit video, ve kterém měli oslovení lidé vyjádřit svůj názor na migraci v jejich zemi, následovala přednáška hosta (Karolis Žibas), který hovořil spíše o integraci než o migraci a o organizaci, které je členem (http://www.diversitygroup.lt/en/)
  4.    4. Den – začátek dne jsme zahájili přednáškou s našim dalším hostem, který hovořil o Sýrii a o lidech, kteří z ní emigrují, že jen 5 % z nich jde do Evropy, v Litvě dostanou uprchlíci ID karty, dokumenty – mohou mít nové za 2 měsíce i za 6 měsíců, po tomto procesu mohou cestovat po EU legálním způsobem (např. do Německa), otázka byla, co by bylo nejefektnějšího udělat pro migraci jako EU
  5.   5. Den – ráno jsme začali práci v malých skupinách, kde jsme pracovali na „skupinovém projektu“, následoval oběd a krátká pauza, následně začala přednáška na téma Management, kde jsme získali informace o tom, jak to chodí v organizacích, jak správně sdílet příspěvky organizace na sociálních sítích, v 16.00 hodin jsme potom vyrazili na výlet do 40 km vzdáleného městečka
  6.   6. Den – byl tvořen především účastníky – tedy účastníci účastníkům, většina účastníků si připravila krátkou prezentaci, která korespondovala s tématem, po obědě jsme dokončovali naše projekty, na kterých jsme pracovali v malých skupinkách např. náš projekt se zaměřoval na vzdělávání mladých – především na středních školách či na vysokých školách, kde máme v plánu zvát imigranty či uprchlíky, kteří dostali šanci studovat a vzdělávat se, aby mohli vyprávět svůj příběh dalším
  7.   7. Den – byl dnem, kdy jsme prezentovali naše ideály ohledně našich projektů, byl to den spíše rozlučkový, který byl zakončen společnými hrami a loučením.

Týden ve Vilniusu velice rychle utekl, chtěla bych tímto poděkovat hostitelské origanizaci Youth to Youth Initiative, která nám umožnila vycestovat na tento projekt. Odnesly jsme si s Eliškou nové znalosti o problematice uprchlíků a díky ostatním účastníkům máme i přehled o tom, jak je to s migrací a uprchlíky v jiných státech. 

Kateřina Tomanová

________________

Report z 2. části projektu: Jerevan, Arménie (15.-22. říjen):

Druhá část projektu „Inclusive Europe“ se konala v Arménii. Sešli jsme se již jako staří známí a navíc k nám přibylo šest nových tváří, včetně jednoho integrovaného uprchlíka z Íráku. Proto jsme se na začátku opět chvíli věnovali seznamovacím hrám. Tato druhá část projektu byla zaměřena více prakticky a proto jsme se mohli těšit na návštěvu spousty zajímavých organizací. Bydleli jsme v příjemném hotelu s bazénem, který jsme v ač příjemném, tak stále podzimním počasí nevyužili.

První den jsme kromě seznamovacích her řešili organizační věci a odpoledne jsme se vydali podnikat teambuldingové týmové aktivity do města. Každý tým měl s sebou rodilého Arménce a tak jsme viděli a hodně zajímavých věcí mimo obvyklý turistický rámec a dokonce jsme ochutnali místní druh koblih.

Následující den jsme navštívili sídlo naší hostitelské organizace- Armenian Progressive Youth. Opravdu hodně se podílejí na integraci uprchlíků a tak i sdílejí budovu se Syrsko-Arménskými uprchlíky, kteří mají dole restauraci, kde jsme si k obědu vychutnali typickou schwarmu. Po obědě jsme pracovali na projektech, které by se posléze dali implementovat v některých zemích.

Den třetí jsme navštívili organizaci KASA a měli jsme výborný oběd v dlouho zavedené Syrské restauraci v centru města. Po obědě jsme navštívili organizaci ALEPPO. 

Dopoledne čtvrtého dne bylo vyhrazeno práci na projektech. Po obědě zájemci odjeli na výlet na venkov. Bylo krásné vidět Arménskou divočinu, zažít blokování cesty stády krav a hlavně ochutnat tradiční večeři u Arménské rodiny (včetně zkoušení výroby sudjuku). Viděli jsme chrám Garni a nejstarší chrám vytesaný do skály Gehard.

Následující den se skládal z návštěvy dvou organizací, jednou z nich byly dokonce Spojené Národy.  Konkrétně jsme se na místě zabývali prací UNHCR. 

Poslední den se věnoval práci na projektu a hovoření o možnostech fondů EU. Z tohoto programu jsme byly s českou kolegyní omluveny, protože se v ČR konaly volby do parlamentu a my jsme si tedy odskočili volit na ambasádu. Vrátily jsme se ale na odpolední program, který se konal v Double Tree hotelu skupiny Hilton. Byla to mezinárodní konference, na kterou byli pozváni zástupci všemožných organizací za účelem networkingu.

 

V Arménii jsme zůstaly o den déle a měly jsme možnost poznat i další zajímavá místa. Kromě toho, že si odvážíme zážitky a fotky z cestování, jsme naplněny informacemi o tom, jak to může s uprchlíky fungovat. Na vlastní oči jsem viděla, že je lze bez problémů integrovat do společnosti, stačí jen vědět, jak na to. Přeji si tedy, aby se ČR nebála inspirovat se tím, jak to chodí jinde.

Eliška Bečková

________________

Oficial report:

Empowering civil society organizations to work with refugees

 

Over the past few years around 66 million people were forced to leave their home due to conflicts, wars, natural disasters and persecution – approximately one of every 113 people on the planet. Only in the first half of 2017, over 105.000 refugees and migrants arrived to Europe. After crossing international borders their future was unknown. Thus, there was a clear need of support and assistance to refugees and asylum- seekers so they adopt in the hosting countries and build their future.

The urge of development and empowerment of civil society organizations that work with refugees, resulted in the creation of “Inclusive Europe” – a 2-stage project targeting 36 youth workers in CSO activists in 16 countries. The first stage of the project – a Training Course – took place in Vilnius, Lithuania, while the second part – a Stud Visit – took place in Yerevan, Armenia. The project involved 36 youth workers from Armenia, Belarus, Czech Republic, Estonia, FYR Macedonia, Georgia, Germany, Italy, Moldova, Poland, Portugal, Lithuania, Romania, Serbia, Ukraine and Sweden. The same 36 trainees took part in both stages of the project to ensure a better effect.

During the Training Course in Lithuania, the participants analyzed the emigration and immigration situations in the participating countries, discussed the causes of migration, push and pull factors as well as shared experiences and best practices of integrating young migrants in youth organization. As a result of the Training Course, the participants were equipped with a capacity and confidence to combat hate speech towards migrants, misinformation about refugees and xenophobic discourse back home. Following the training in Lithuania, the group travelled to Armenia, searching for practical tools to work with refugees and an inspiration from field experts.

The Study Visit to Armenia started at the Aleppo Compatriotic Charitable Organization where participants learned about the emergency relief assistance to the most vulnerable Syrian families and individuals as well as met refugees from Syria. Participants also exchanged the information on the issue during the question and answers session.

Armenia has been an interesting case study in terms of the topic of the project. It is the third European country with the biggest number of displaced people from Syria. Only Germany and Sweden have accepted more asylum seekers. Both countries rank amongst strongest economies in Europe whereas Armenia has a GDP per capita ten times lower than the European Union average. Though the majority of the refugees from Syria are ethnic Armenians other minorities have also found refuge Armenia. One example is the Yazidis who face brutal persecution and ethnic cleansing at the hands of various terrorist groups, both in Syria and Iraq. Upon arriving in Armenia they have been granted an asylum status. That’s why Armenia was an interesting place to visit during this project and gave us possibility to have interesting study visits, meetings with refugee organizations, refugees and institutions dealing with migration.

To have a closer look at the work of professionals, to understand how to help the displaced people across the world and to find out the situation of refugees in Armenia the participants were given the opportunity to pay a study visit to the UN House in Armenia. At the UN, we met the representatives of UNHCR – The UN Refugee Agency who delivered an explanatory presentation to demonstrate the current situation of refugees in Armenia and the UNHCR’s tireless efforts to help them to adopt in the hosting countries.

The combination of the Training Course and the Study visit represents an interesting mix of theoretical and practical approaches which contributed to a more comprehensive and holistic program. Through the program the participants gained a comprehensive understanding of general European values, such as equality among all people irrespective of their gender, nationality, religion, age; dignity; freedom; respect of human rights, including the rights of migrants and refugees. Additionally, the project created strong connections and a network between the representatives of 16 different organizations, so they can actively foster the ideas of solidarity and inclusion in the process of helping refugees, migrants and asylum- seekers back in their countries.

 

“Inclusive Europe” was organized by ‚Armenian Progressive Youth (Armenia) NGO and International Youth to Youth Initiative (Lithuania) in cooperation with 14 partner organizations. The project was funded by Agency of International Youth Co-operation of Lithuania under the Erasmus+ program of the European Union. 

Možná se ti bude líbit