Out of Box — Litva

single-image

Termín konání: 20.-28. září 2013

Místo konání: Merkinė, Litva

Program a akce: program Mládež v Akci, akce 4.3., tréninkový kurz

Účastníci: Hana Manová, Miroslav Šulc, Kristýna Berková

Účastníci se země: Litva, Norsko, ČR, Bulharsko, Turecko, Chorvatsko, Makedonie, Srbsko, Albánie, Bosna a Herzegovina

Report z projektu:

Na projekt jsem se přihlásila na poslední chvíli, ale zadařilo se a byla jsem vybraná. Komunikace s českou EYCB byla vynikající, problém byl na litevské straně. Tamní organizátor se neozýval, neodpovídal na maily, na zprávy na FB. Až poslední den před odjezdem jsem se dozvěděla, kde mám vlastně v Litvě – potažmo Vilniusu čekat, v kolik hodin apod. Bylo to celkem stresující. Jedete za hranice a nevíte, co bude.  Následovalo martýrium prohledávání webů leteckých a autobusových společností s nejvýhodnější nabídkou. Vybrala jsem si dopravu autobusem, a když už jsem měla jízdenky zaplacené, i přes velkou nejistotu jsem vyjela do neznáma. Na nádraží ve Vilniusu nás vyzvedli minivanem a vezli nás blátivou cestou do hlubokého lesa. Nikdo nevěděl, co nás čeká, ale to ubytování až na pár nedostatků předčilo očekávání. Nádherný velký srub kde se konaly „přednášky“ a nahoře ubytování v malých pokojících s vlastním sociálním zařízením ale bez skříní. Možná by se dalo pojmout za výhodu také to, ve srubu nebyl „signál“, takže se musel chodit chytat ven. Na internetu mohli být naráz jen 3 lidé, ale i tak pořád „padal“. Pro mě nádherných 8 dní bez technických vymožeností.

Samotný projekt byl zaměřen na PR tools a sociálně vyloučené skupiny. Líbila se mi možnost kreativního řešení všech problémů. Všichni se připojovali, diskutovali, snažili se ze sebe dát to nejlepší. Kolikrát i závažné sociální téma se dalo vlastním způsobem zajímavě prezentovat se špetkou humoru pro lepší zapamatování. Všichni se prostě snažili být OUT OF BOX. Být kreativní a přicházet s novými nápady.

Večery byly volné a to že jsme byli všichni na jednom místě, v lese bez lákadel litevského městského nočního života mělo zajímavý efekt. Všichni jsme se jakoby stmelili, lidé se neseparovali na skupinky, ale bavil se každý s každým. Sdíleli jsme svoje kulturní rozdíly. Češi jakmile zjistili, že rostou houby, pořádali plenitelské nájezdy na místní lesy hojně a zlákali sebou mnoho příznivců z různých krajin. Houbová smaženice taky nemohla chybět na českém intercultural eveningu. Dále se pila becherovka, slivovice a jedl  lovečák, lázeňské oplatky, paštika a český chleba, ostravské klobásy. Taky jsme představili famous potato pancakes alias bramboráky.

Dále jsme navštívili Vilnius a divili se nad množstvím obchůdků s jantarem. Krásné hlavní město s Litvy s ještě krásnějším historickým centrem.

Co říct na závěr. Projekt byl úžasný, procvičila jsem si po dlouhé době angličtinu a i prezentační schopnosti. Setkala jsem se s mnoha lidmi, iniciativními a inteligentními, kteří dokázali přemýšlet o závažných tématech dnešní doby a přitom si večer oddechnout a relaxovat při vydařených „intercultural eveninzích.“  Navázal jsem nová přátelství a za sebe můžu říct, že to bylo osm dní, na které se nezapomíná.

Kristýna Berková

____________________________

Blízko městečka Merkině se v Litvě sešlo několik národů. Kromě nás, zástupců ČR, přejeli ještě účastníci z Chorvatska, Albánie, Makedonie, Bosny a Hercegoviny, Polska, Turecka a Srbska. Cílem projektu bylo rozvoj kompetencí v oblasti PR neziskových organizací. Měli jsme krásné ubytování  v lesích v objektu půl hodiny autem od Merkině.

Každý den jsme absolvovali pásmo tréninků zaměřených na psaní projektů, tvorbu PR kampaní a jiné. Samozřejmě časté coffee breaky a energizery byly hlavně ke konci projektu nutností. Kompetence se tedy rozvíjely v oblasti veřejného projevu, plánování, project managementu i kreativy. Závěrečným výstupem pak byla žádost o uspořádání jiného Youth i Action projektu vypracovaná v týmech.

Organizace byla zvládnutá na jedničku, jak během kempu samotného, tak i  během jednodenního výletu do Vilniusu, hlavního města Litvy. Kupodivu jsme dostali na výlet jako dárek i to Slunce na obloze, které párkrát za dobu kempu vyšlo z mraků. 🙂 Litva má uritě krásnou přírodu a i když se většina Litevců na první pohled mračí,  ti co jsme poznali blíže byli nanejvýš pohodoví lidé. Z kempu si každý odnesl po profení stránce něco jiného, ale určitě to byl super čas strávený v přítomnosti super lidí.

Mirek Šulc

Možná se ti bude líbit