World Citizen in a Complex World — Gruzie

single-image

Termín konání: 12.-18. října 2013

Místo konání: Mestia, Gruzie

Program a akce: program Mládež v Akci, akce 3.1. tréninkový kurz

Účastnící se země: Gruzie, Ázerbajdžán, Arménie, Moldavsko, Španělsko, Itálie, ČR, Slovinsko, Litva

Účastníci: Terezie Poláková, Kristýna Dohnalová

Report z projektu:

Tréninkový kurz „World Citizen in a Complex World“ se konal v městečku Mestia, v regionu Svaneti v severní Gruzii. Naše česká dvojčlenná skupinka se tu setkala s účastníky z Arménie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Itálie, Litvy, Moldávie a Slovinska. Cílem tohoto projektu bylo umožnit účastníkům poznat odlišné kultury a diskutovat o příčinách xenofobie a diskriminace v našich státech.

V pátek večer se jsme měli sraz v Tbilisi a společně se vydali nočním vlakem à la Orient Express na 15hodinovou (!) cestu do zapomenutého horského regionu Svaneti. Když jsme ale přijeli na místo, výhledy na zdejší masivy nám vyrazily dech! Na jejich popis slova nestačí, raději se podívejte na fotky níže. 😉 

Ubytovali jsme se ve velkém rodinném domě, kde nám ty nejlepší domácí „chačapuri“ (typické gruzínské bramborové placky plněné sýrem) pekly místní bábušky, jak jsme jim s láskou říkali. Každý den jsme se po snídani vydali do centra města, kde byla pro náš trénink rezervována místnost s nezbytným zázemím (kafe, čaj a sušenky ;)), v níž jsme většinou trávili celý den. Snad i proto, že jsme byli v tak vesnickém prostředí, panovala mezi námi opravdu přátelská atmosféra. 

Tématem tréningu byl mezikulturní dialog, překonávání předsudků a problematika xenofobie a diskriminace. Naši trenéři si pro nás připravili spoustu zajímavých témat, k nimž se měl každý účastník možnost vyjádřit a podělit se s ostatními o své zkušenosti. Pro odlehčení programu jsme často hráli tematicky zaměřené hry, během níž jsme si třeba vyzkoušeli, jaké je to být členem diskriminované menšiny, popř. jak je těžké dospět ke kompromisu mezi různými zájmovými skupinami.

Tréning v Mestii byl pro všechny velkým zážitkem, ať už kvůli neobyčejným přátelstvím, která jsme navázali, nebo kvůli opravdu zajímavému programu, popř. zkrátka proto, že na krásu tamních hor prostě nejde zapomenout.

Terezie Poláková

Možná se ti bude líbit