From Out of Hate, a Peace of Art – Arménie

single-image

Termín konání: 12.-18. listopad 2016

Místo konání: Dilijan, Arménie

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Účastníci: Hana Zahradníková, Michael Studenič, Stanislava Kováčová, Alena Sekeráková

Hostitelská organizace:  Loesje Armenia

Účastníci se země: Arménie, Kypr, ČR, Gruzie, Řecko, Itálie, Moldavsko, Nizozemí, Ukrajina

Report z projektu:

Tréninkový kurz s názvem „From out of Hate, a Peace of Art“ se konal 12. – 18. listopadu 2016 v malém útulném městečku Dilidžan v severozápadní Arménii. Kromě Hanky, Michaela, Alči z České republiky a Staňky ze Slovenska, se kurzu zúčastnili také mladí lidé z Ukrajiny, Itálie, Dánska, Nizozemí, Řecka, Moldavska, Kypru a Anglie. Jak je zřejmé již ze samotného názvu kurzu, hlavním tématem byly projevy nenávisti, lidská práva, tolerance a mír.

Po celkem dlouhém cestování přes Moskvu do Jerevanu a prvotních komplikacích se ztraceným zavazadlem nás organizátoři zavezli do města Dilidžan, kde jsme strávili nezapomenutelných sedm dní. Každé ráno jsme začínali sebereflexí v podobě psaní dopisů. Poté následoval hlavní program, který byl většinou zaměřený teoreticky – rozebírali jsme formální, neformální a informální vzdělávání a učení, různé podoby konfliktu, které byly podloženy teoriemi od známých sociologů, zabývali jsme se projevy nenávisti v médiích a také tím, jak jim předcházet, či na ně reagovat. Dále jsme řešili i to, jak umění může pomoci v šíření pozitivního myšlení a zabraňovat konfliktům a dostalo se také na informace ohledně možností programu Erasmus. Program byl každý den opravdu nabitý na maximum.

Po dopolední teoretické části následovala krátká přestávka na kávu a drobné občerstvení. V této době většina z nás zůstala pohromadě a pokračovala v debatách o všem možném. Odpolední část programu byla většinou praktická – největší část jsme věnovali skupinovým workshopům (video, fotografie, poezie, tanec, hudba a praktická činnost), jejichž výsledky jsme prezentovali na konci kurzu v místní kavárně. Protože jsme všichni stihli naše projekty dokončit včas, byly jsme šťastní a opravdu patřičně hrdí z výborně odvedené práce.

Celkově si myslím, že tento pobyt nám dal opravdu hodně a kouzelné městečko Dilidžan s výhledem na zasněžené hory, pobíhající králíky na zahradě a úsměvy všude kolem nás vytvořily nezapomenutelnou atmosféru, která zůstane navždy naší pozitivní vzpomínkou.

Alena Sekeráková

Možná se ti bude líbit