The Vintage Project — Kypr

single-image

Termín konání: 19. března – 17. dubna 2019

Místo konání: Nicosia district, Kypr

Program, akce: Evropský sbor solidarity, dobrovolnické projekty – krátkodobé skupinové

Přečtěte si prosím infopack.

Pro to, abyste na tento projekt mohli jet je nutné, abyste vlastnili nejen občanský průkaz (který musíte mít ze zákona), ale také platný cestovní pas (s platností min. ještě 150 dní od datumu začátku vámi vybraného projektu).

V rámci programu ERASMUS+ jsou následující finanční specifika: v rámci všech projektů EVS je kompletně (ze 100 %) zajištěno jídlo, ubytování, aktivity, povinné doplňkové pojištění u pojišťovny Cigna, jazykový kurz, místní doprava, a to vše je zcela pokryto z fondů EU programu ERASMUS+ a zařízeno organizátory. Účastníkům dále budou proplaceny cestovní náklady (v případě tohoto projektu) ve výši max. €360 z místa bydliště do místa konání projektu a zpět.

Dobrovolníci: Lucia Urbanová, Jakub Gregor (z vážných důvodů předčasně ukončil)

Hostitelská organizace: PlanBe, Plan it Be it

Další dobrovolníci budou pocházet z těchto zemí: Francie, Itálie, Německo, Portugalsko

Report z EVS:

Mesiac dobrovolničenia na Cypre som brala ako veľkú výzvu v mojom živote. Mám na to niekoľko dôvodov, ku ktorým sa hneď dostanem. Najskôr začnem od začiatku, a to od prvého príletového dňa. 
Prišla som o deň skôr a preto som oslávila svoju kamarátku, ktorá žije v jedinom európskom hlavnom meste rozdelené na dve polovice (tureckú a cypruskú), Nikosia. Ukázala mi veľa tradičného, napr ich kávový rituál, ktorý spočíva v tom ze si ideš s kamarátom/ kamarátmi sadnúť na kávu pokecat si. Ale pozor! Káva sa pije nie 20 minut, ani hodinu ale cca 4 hodiny, niekedy až 5. A fakt len jedna káva. 
Taktiež mi ukázala tu odvrátenú stranu mesta, a zoznámila ma s jej kamarátmi, ktorí reagovali veľmi podozrivo a mierne znechutene keď som spomenula cez akú neziskovku idem dobrovoľničiť. Jeden jej kamarát dokonca pracoval pre PlanBe PlanItBe, takže mi toho vedel povedať dosť, no nechcela som si vytvárať hocijaký názor dokým nezazijem na vlastnej koži. Aj sa tak stalo… 
Z môjho pohľadu veľa aktivít, ktoré sme robili nemali žiaden význam a len nás tam ako 13 členený tím nudili. Nechcem ísť do veľkých detailov, lebo to by nebolo až tak korektné voči tejto neziskovke. 
Spomeniem teda pár okamihov, ktoré som si moc užila. Pan starosta dedinky, kde sme chodili pomáhať miestnym. Je to muž s veľkým srdcom. Tých pár malo dní ktoré sme upratovali cintorín, zbierali odpadky, maľovali ploty, sadili kvety, či upravili verejné priestranstvo som si nesmierne užila. Ako poďakovanie nám každému dal malú pozornosť a hrejúce slová vďaky s tým že pevné verí v zmenu mentality miestnych ktorí sú leniví triediť odpad a ešte moc nevidia ten dopad na prírodu. Cítila som nesmiernu vďačnosť, že takýto človek ako pán starosta (aj spoločné s jeho dráhou manželkou ktorá ukazovala dedinčanom že napr zbierať odpadky pozdĺž hlavnej cesty nie je pošetilosť) je v správny čas na správnom mieste. 
Ďalším pekným momentom bol study visit, ktorý pre nás pripravila Maria (naša fasilitátorka z PlanBe). Zaviedla nás do rôznych kútov ostrova, na degustáciu vína a dokonca sa o mňa postarala, keď som musela v ten večer navštíviť zubára. 

 

Neľutujem, že som išla, pretože neľutujem rozhodnutia, ktoré robím. Na to je život krátky. Ak však hľadáš niečo, čo ťa dokáže posunúť v osobnom raste, či stimulovať tvoje mozgové bunky, tak toto miesto nie je to pravé orechové.
 
Lucia Urbanová

Možná se ti bude líbit