We Are Fighting Against Wasting – Turecko

single-image

Termín konání: 14.-20. květen 2017

Místo konání: Aksaray, Turecko

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Prosím přečtete si infopack a We Are Against Wasting Weekly Program

Účastníci: Vladimír Batysta, Barbora Kulíková, Zuzana Kovaříková, Helena Václavková, Julie Chramostová

Group leader: Roman Jordán

Hostitelská organizace: Young Europeans of Aksaray

Účastníci se země: ČR, Turecko, Ázerbajdžán, Rumunsko, Gruzie, Makedonie

Report z projektu:

Projekt s názvem We Are Against Wasting, který se konal 14. – 20. května v tureckém městě Aksaray, byl zaměřený, jak už název napovídá, na plýtvání. Projektu se zúčastnilo přibližně 25 lidí z České Republiky, Makedonie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Rumunska a Turecka. Počet se neustále měnil podle přítomných tureckých účastníků. Skupina to byla opravdu velmi různorodá, ať už svými kulturními zvyky, náboženstvím nebo jazykem. Nakonec poznání ostatních kultur se ukázalo být největším přínosem celého projektu.

Bydleli jsme v hotelu, který patřil hotelové škole, na kraji města. Žáci tam měli praxi, takže jídlo nám vždy nosili asi desetiletí kluci. Poprvé jsem tam ochutnala rajčatovou pastu, kterou ředěnou vodou dávali do všech jídel. Ubytovali nás ve velkých pokojích s balkonem podle národností a místnost, kde probíhal celý program, byla jen o patro níž. Zázemí projektu bylo velmi příjemné.

Projekt byl zaměřen na plýtvání, takže jsme ve skupinách řešili, čím můžeme plýtvat, zahráli jsme si divadlo, jak vypadá den plýtvače, založili jsme fiktivní politické strany zaměřené na redukci plýtvání, a pak proběhla politická kampaň s následnými volbami. Aktivity byly zábavné a skupiny se neustále měnily, takže jsme měli možnost poznat další účastníky projektu.

V rámci programu jsme také viděli kousek Turecka. Vzali nás na skvělý celodenní výlet s průvodcem do Kapadocie a viděli jsme poměrně velkou část této oblasti. Navštívili jsme také centrum Aksaray s bývalou mešitou, která teď funguje jako centrum vzdělání a starý mlýn se stroji z Německa. Vyzkoušeli jsme si také rukodělné práce, přičemž výsledek – sádrové odlitky převážně rámečků na fotografie a motýlů, nám darovali. Jako odměnu za těžkou dřinu jsme si nadělili nejlepší zmrzlinu na světě (nebo minimálně v Turecku)!

Večerní program se vždy lišil. Jednou jsme měli kulturní noc, pak karaoke, další noc nás vzali do restaurace s živou hudbou. Po návratu se část z nás sešla v pokoji Ázerbájdžánek a ládovali jsme se zbytky z kulturní noci. Jindy jsme třeba sledovali film nebo se šli projít. Nejsilnějším zážitkem byl asi poslední večer, kdy jsme se dozvěděli, kdo je náš tajný přítel, a se všemi se rozloučili.

Pro mě nejdůležitějším výstupem z projektu byla přátelství, která jsem během něj navázala. Mám s několika účastníky domluven přechod rumunských hor a domlouváme se na společné dovolené v Ázerbájdžánu. Navíc jsem se zbavila mnoha předsudků o Islámu a muslimských ženách, protože jsem zde nalezla úžasnou kamarádku, která mi byla ochotná odpovědět na všechny všetečné otázky.

Tímto bych chtěla poděkovat EYCB za možnost se zúčastnit tohoto projektu, hlavním organizátorům za ochotu řešit každou malichernost a ostatním účastníkům za příjemnou atmosféru.

                                                                                                                                                                                     Barbora Kulíková

Možná se ti bude líbit