CENA Udržitelného rozvoje

single-image

Měníš svět k lepšímu? Nebo víš o někom, kdo tak činí? Tak neváhej a přihlaš nebo doporuč projekt do Cen udržitelného rozvoje! 

Naše planeta se potýká s obrovskými ekonomickými, sociálními a environmentálními problémy. V září 2015 přijaly všechny členské státy OSN 17 Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals – SDGs), které mají tyto problémy do roku 2030 vyřešit. Plán, jak do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života pro všechny lidi na světě, nikoho nevyjímaje. SDGs jasně definují svět, ve kterém chceme žít.

Přestože jsou SDGs (Sustainable Development Goals) určeny pro potřeby vlád, cílem je do jejich plnění zapojit co největší počet firem, organizací i jednotlivců. Ceny SDGs jsou skvělou příležitostí pro velké globální firmy, ale i malé a střední podniky z regionu včetně neziskových organizací, škol i měst, aby ukázaly, jakým způsobem pomáhají svým podnikáním a činností aktivně naplňovat principy udržitelného rozvoje.

Česko se stalo vůbec první zemí, která začala prospěšné aktivity naplňující takzvané Cíle udržitelného rozvoje OSN (neboli Sustainable Development Goals) oceňovat. Letošní ročník Cen SDGs však přináší několik novinek. Vybrané projekty budou mít možnost zapojit se do Akcelerátoru Cen SDGs. Nově budou také oceněny projekty, které bojují se změnou klimatu. Ceny doprovází kampaň Jana Saudka Naše planeta.

Deadline pro přihlašování projektů: 30. červen 2020

Kde projekt přihlásit?  Na webových stránkách www.globalnicile.cz.

V jakých kategoriích se soutěží? Byznys, Veřejná sféra, Mladý leader a Reporting. Součástí Cen SDGs je navíc cena České rozvojové agentury za významný přínos k naplňování cílů a principů zahraniční rozvojové spolupráce a nově také speciální Ocenění zodpovědného využívání technologií při naplňování SDGs, jehož partnerem je společnost Google.

Cíle udržitelného rozvoje: 

  • Společný plán pro lepší svět, ke kterému se zavázaly všechny členské státy OSN včetně Česka.
  • 17 Cílů udržitelného rozvoje definuje svět v roce 2030 a konkrétní kroky, jak bojovat s ekonomickými, environmentálními a sociálními problémy, se kterými se právě potýká.
  • Do roku 2030 tak nejen státy, ale i byznys, neziskové organizace či jednotlivci společně pracují na snížení chudoby, nerovností, zlepšení přístupu ke vzdělávání a technologiím a na ochraně planety před změnou klimatu. Vytvoření lepšího světa pro nás pro všechny.

Co získají vítězné projekty? 

Vybrané projekty napříč všemi kategoriemi získají letos jedinečnou příležitost zapojit se do Akcelerátoru Cen SDGs a stát se tak součástí rozvojového programu a následné akcelerace, jež jim umožní zajistit udržitelný růst a zvýšit pozitivní dopad svých aktivit při naplňování SDGs. Akcelerátor realizuje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Impact Hub ČR.
 
Pro inspiraci z řad mládeže:
 
Cenu pro mladé lídry, kterou zastřešuje magazín Forbes jako mediální partner Cen SDGs, si v roce 2019 odnesl teprve sedmnáctiletý Ondřej Gonzor díky nápadu na aplikaci Pochopim.to, díky níž mohou žáci na konci hodiny anonymně hodnotit své učitele a sdělovat jim, s čím měli při hodině problémy. Tahle zpětná vazba následně může pomoci učitelům zkvalitnit výuku. Ondřeje byl letos také zařazen mezi mladé české talenty Forbes 30 pod 30.
Fotografie převzata ze stránek pochopimto.cz
 
 

Možná se ti bude líbit