Keep Calm—Tools for Youth Mental Wellbeing — Francie

single-image

Program a akce: program ERASMUS+: Mládež, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Termín konání: 25. srpen — 1. září 2021

Místo konání: Urdos, Francie

Český tým: Ladislav Horák, František Brázdilík

Pokud máte zájem o více informací, prosím důkladně si přečtete info-pack, rozpis denních aktivit & projektové cíle a záměry.

Hostitelská organizace: Association La Villa

Účastnící-se země: Francie, Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko, Turecko, Bulharsko, Itálie, Portugalsko, ČR, Rumunsko, Chorvatsko, Litva, Řecko

Report z projektu: 

Projekt Keep calm / Tools for youth mental well-being, který se konal v termínu 25.08. – 01.09.2021, byl umístěn do horského prostředí francouzských Pyrenejí, do místa zvané Urdos. Počet účastníků se pohyboval okolo třiceti. 13 zemí, různé věkové skupiny a spousta krásný lidí. Projekt vznikl díky organizaci Association La Villa a čtyřem skvělým lektorům Denisovi a Anje a Petře a Světlaně ze slovenské organizace Footour. Cílem bylo shromáždit pracovníky s mládeží a předat jim znalosti a poskytnout zkušenosti s metodami, technikami a hrami k udržení a posílení mentálního zdraví.

Každé ráno začínalo ranní rutinou, díky které jsme si ukázali několik možností, jak věnovat 15 minut svého času jen pro sebe a tím se uklidnit, pročistit si hlavu a zbavit se stresu. Vyzkoušeli jsme si jógu, různé druhy meditace, procházku přírodou, psaní deníku.

Celodenní program pak byl rozložen do dvou částí – dopolední a odpolední. V každé části jsme měli dvě přednášky / aktivity. Postupně jsme si tak vyzkoušeli terapii hudbou, art terapii, jógu, meditaci, akrobacii (cirkusovou pedagogiku), rozcvičovací skupinové hry, metody pro udržení si zdravé mentální pohody na pracovišti, cvičení k specifikaci našich snů, k řešení problémů. Absolvovali jsme přednášky o mentálním zdraví, mentálním zdraví u mládeže, o samotném programu Erasmus+.

Součástí programu bylo i volné odpoledne, které mohl každý z účastníků využít podle svých přání. Většina se vydala s lektory na túru k horskému jezeru. Druhým odpolednem, které se lišilo od ostatních, byl tzv. Open space, kdy mohl kdokoliv z účastněných představit aktivitu / připravit přednášku pro ostatní. Jedním z hlavních pravidel, které jsme si sepsali, znělo „sharing is caring“. Díky tomu jsme měli taneční lekci, lekci kreslení, lekci zpěvu či hry založené na důvěře.

Obrovskou výhodou byla skvělá atmosféra ve skupině, která vytvořila bezpečné místo pro sdílení vlastních zkušeností, zážitků i aktuálních pocitů. Lektoři nám poskytli oporu, porozumění a převážně možnost čerpání znalostí a zkušeností. Všemu hrálo do karet i místo, ve kterém jsme celý týden strávili. Každé aktivitě dominoval výhled na hory, lesy, ovce a klid. A díky tomu jsme mohli najít v duši klid, urovnat si myšlenky.

Díky tomuto projektu jsme se všichni obohatili a nespočet nových her, technik a metod, které můžeme využít v našich aktivitách s mládeží, případně i pak v našich osobních životech. 

                                                                                                                         Ladislav Horák

 

Možná se ti bude líbit