M.U.S.I.C.A — Music Uniting Soulmates in Covid-19 Aftermath — Itálie

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Místo konání: Pachino, Sicílie, Itálie

Termín konání: 20.—30. září 2023

Český tým: 4 účastníci + 1 group leader 

Přečtete si info-pack. Poslechněte si album nahrané účastníky během tohoto projektu zde: https://attivamentemodica.altervista.org/musica/ či klikněte rovnou na album sem: http://jamen.do/l/551770

Hostitelská organizace: Attiva Mente

Report z projektu:

Projekt  „M.U.S.I.C.A – Music Uniting Soulmates in Covid-19 Aftermath,“ který se konal v italském městě Pacino na Sicílii od 20. do 30. září. Sjelo se zde 25 hudebníků celkem z pěti zemí, konkrétně z Česka, Bulharska, Litvy, Nizozemska a domácí Itálie, celý projekt zaštiťovala organizace AttivaMente a organizátoři Vincenzo a Pati, spolupráci s nimi navázalo hudební studio Dalek a zázemí poskytl Agricamping Sophia.

Tento hudební projekt byl jedinečnou a dojímavou reakcí na dramatické události spojené s pandemií COVIDU-19, která ovlivnila životy lidí po celém světě. Pro některé, M.U.S.I.C.A byla způsobem, jak překonat vzpomínky na izolaci a zkoumat sílu hudby jako prostředku k překonání obtížných časů.

Město Pacino na Sicílii, známé svojí krásnou krajinou a bohatou kulturou, se stalo kulisou pro tuto inspirující událost, a tak se právě zde 25 vášnivých hudebníků sešlo, aby nalezli útěchu a naději v umění hudby a sdílení svých příběhů z minulosti, přítomnosti a třeba i budoucnosti.

Hlavním cílem tohoto setkání bylo vytvořit hudební album na základě prožitků, myšlenek a pocitů z pandemie. Profesionální studio poskytlo ideální prostředí pro nahrávání a produkci hudby, a tak se některým i mě samotnému zdálo, že hudba bylo to co nás zachránilo, když se svět začal zpomalovat a zamyšleně se dívali na všechny změny, které pandemie tehdy přinesla..

Každý den byl plný hudby a kreativity. Jam sessions, během kterých se muzikanti spontánně spojovali, aby vytvořili nové melodie a harmonie, zahrnovaly různé hudební žánry a umožnily účastníkům vyjádřit své emoce prostřednictvím hudby.

Projekt zahrnoval také hluboké diskuse a vyjádření pocitů a myšlenek ohledně pandemie COVID-19. Účastníci se tak naučili otevřeně hovořit o svých prožitcích a sdílet své příběhy prostřednictvím hudby, kdy jsme prostřednictvím improvizace stvořili různé melodie a navzájem tak sdělili lépe své pocity.

Hlavní témata a aktivity

Nahrávání hudebního alba: Zní to jako z pohádky, kdy jste měli možnost nahrát své vlastní skladby za pomoci profesionálního studia? O to šťastnější byla tedy hlavní činnost tohoto skvělého a unikátního projektu. Co se týče samotných skladeb, tak 25 účastníků bylo náhodně rozděleno do 5 skupin a během jednoho dne byl úkol napsat, zhudebnit, zaaranžovat jednu skladbu s tím, že tyto dny byly vyhrazeny dva, další dny už pak probíhalo nahrávání a ti co zrovna nenahrávali, tak buď dolaďovali skladby do úplné dokonalosti a nebo vytvořili Obálku a design albumu, a s některými byl natočen i podcast. Co bych ještě chtěl zmínit bylo to že samotná obsluha a personál agricampingu byly velice šikovní lidé, ať už v tom, co bylo jejich náplní práce, tak i hudebně, celý projekt byl také nahráván pomocí profesionálních kamer, takže všechny momenty jsou skvěle zachyceny. 

Jam sessions: Během projektu se konaly jam sessions, kde jsme si mohli společně improvizovat a objevovat nové hudební styly, a nebo třeba jen hrát staré, ale krásné odrhovačky či rockové pecky. Ke všemu bylo velice dobré a profesionální vybavení, takže i výsledky těchto aktivit byly velice zdařilé.

Výlet do Marzamemi: Měli jsem možnost poznat starobylé město Marzamemi a jeho kulturní a historické zajímavosti, a obdivovat jeho krásy, celé to pak zakončil pobyt na pláži a koupáním v lehce studeném moři. 

Busking v ulicích Marzamemi: Velkou zkušeností a velkým zážitkem byl busking v ulicích marzamemi, kdy jsme měli za úkol za pomocí nástrojů hlasů a umění oslovit různé kolemjdoucí a návštěvníky tohoto města, a světe div se, ono se to povedlo a to velice dobře. V jednu chvíli bylo okolo nás několik lidí a nahrávali a fotili si nás. No není divu, kde na ulici potkáte 25 lidí s různými hudebními nástroji, jako je třeba saxofon, klarinet, příčnou, flétnu, několik kytar a spoustu skvělých zpěváků, tento zážitek budu mít v sobě ještě dlouho.. 

Poznání ostatních kultur a folklóru: Jednotlivé Země nám nabídli možnost poznat jejich kulturu a porovnat různé hudební styly z různých částí Evropy, což přispělo k obohacení hudebního a kulturního zážitku všech zúčastněných. Celé to bylo velice emotivní, ale nádherné a všechny země měli velice působivé vystoupení 

Spojení úžasných muzikantů a skvělých unikátních nástrojů: Účastníci měli možnost objevit nové hudební nástroje a jejich kombinace, což přispělo k vytvoření unikátního zvuku a atmosféry projektu, a odrazilo se to pak i na samotných výsledných skladbách 

Forma zpětné vazby skrze learning buddies: Účastníci byli rozděleni do dvojic, které společně s další dvojicí vytvořily tzv. family group. V těchto skupinách se rozebíralo, co se za den událo, a poskytovala se si vzájemná podpora a zpětná vazba.

Profesionální přístup k nahrávání samotných skladeb: Nahrávání skladeb probíhalo za profesionálního dohledu a s důrazem na kvalitu a detaily. A všichni jsme se tak přesvědčily, jaká práce stojí za těmi skvělými hity, které nás obklopují každý den.

Psaní skladeb od úplného základu: všichni měli možnost se naučit rychle psát a aranžovat skladby od základu, což rozvíjelo naše tvůrčí schopnosti a hudební vyjádření. A i když to byla fuška, tak to všichni zvládli na jedničku. Večer vždy po napsání a několikanásobném zkoušení a ladění posledních detailů následovalo vystoupení, kde jsme své výtvory předvedli ostatním a sdílely tak to, co jsme vlastně vytvořily. 

V posledním večer projektu proběhla velice emotivní ceremonie, poděkovali jsme osobám, jež nám celý projekt zpříjemňovali a každý si odnesl obálku se vzkazy od ostatních účastníků, při jejichž čtení jsem byl dojat k slzám.

Rada pro vás pro všechny: čtěte je v letadle, to je totiž to nejlepší místo 😉. 

Projekt M.U.S.I.C.A – Music Uniting Soulmates in Covid-19 Aftermath byl pro mě neuvěřitelným zážitkem plným emocí a hudebních zkušeností.

Všichni měli možnost se nejen hudebně rozvíjet, ale také poznávat nové kultury, pracovat v týmu a vyjadřovat své pocity a myšlenky ohledně pandemie pomocí toho nejkrásnějšího, HUDBY. 

Tento projekt přinesl nejen nezapomenutelné zážitky, ale také nová přátelství, které budou snad trvat ještě hodně dlouho a také přinesl pro mě a třeba i ostatní inspirací a motivaci do další hudební tvorby.

Veliké, obrovské díky patří této skvělé organizaci EYCB, pod kterou jsem znovu mohl vyjet na projekt a tentokráte si splnit sen.

A v neposlední řadě děkuji Barče, Luci, Vaness a Aničce za to, že jsme spolu mohli reprezentovat naši zemi a představit tak českou muziku a kulturu zbytku Evropy, a zároveň vám holky děkuji za milou společnost po celý projekt a věřím, že jak s vámi, tak i s ostatními účastníky se v budoucnu opět setkám.

Těšte se na album, protože to bude jízda…

Ondřej J.

Možná se ti bude líbit