Health Common Good — Řecko

single-image

Program, akce: Evropský sbor solidarity (ESC)  skupinová dobrovolná služba (30 dní)

Termín konání: 11. červenec—11. srpen 2023

Místo konání: Hopeland, Řecko

Účastník: Libor J.

Prosím přečtěte si info-pack. 

Hostitelská organizace: Hopeland

Report z ESC dobrovolnické pozice:

31. července 2023:

„Moje dobrovolnictví v Hopelandu předčilo moje očekávání. Všichni jsou hrozně moc milí, dělají se kompromisy, nikdo není stranou. 🫂

Jsem zde na jeden měsíc a když toto píšu, tak jsem za půlkou mého projektu. Během dvou týdnů jsme hlavně starali o náš nový domov jménem Hopeland, např.: vaření, zahradničení, míchání betonu, následné nanášení betonu na budovu tzv. round building a vytváření nových záhonů.

Většina vedoucích v Hopelandu jsou psychologové a andragogové, takže hry na vytváření komunity nejsou ledajaké a vytváří upřímné vztahy v kolektivu.

Týden zpátky nás navštívil pár z organizace @liveloula.greece a vzdělávali nás ohledně permakultury, následně jsme se rozdělili do skupin a vytvářeli jsme návrhy, jak udělat Hopeland ještě lepším a udržitelnějším místem.

Používá se tu výhradně biodegradeble kosmetika a jídlo je vegetariánské. 🌿

Líbí se mi, jak je tu všechno nádherně propojené, např. voda ze sprch jde do zavlažovacího systému, nebo voda z prádelny jde do nádrže pro slepice.

Jediná nevýhoda je tu voda, která někdy jde a někdy ne, naštěstí máme vždy rezervu v obrovských nádržích na vodu.

Během následujících týdnů připravujeme společně s Eleni Art festival ve Fichti, kde jsou pozvaní umělci z celého světa. Bude to festival uprostřed ničeho a do toho se budeme snažit vyzdvihnout Hopeland, protože místní si myslí, že jsme hippies žijící někde daleko mimo civilizaci.

Nedávno jsem dělali tzv. Hopelympics, kde jsme představovali dětem různé sporty a mělo to velký úspěch. Každý den takhle jezdí skupina z Hopelandu a snaží se pomáhat místním. Víkendy trávíme větsinou v Nafpliu, což je takové malé městečko s nádhernou pláží, kde někdy i přespáváme.

Moc děkuju za tuto příležitost, vím že tu v Hopelandu nejsem naposledy a budu se těšit na náš poprojektový videohovor. 💚“


Report z tohoto Evropského sboru solidarity:

Kalimera! Takhle začal můj každý den na projektu Health Common Good v Řecku. Strávil jsem 1 měsíc jako dobrovolník v komunitě s názvem Hopeland blízko řeckého města Argos. Celkově se zúčastnilo 24 dobrovolníků z různých zemí Evropské unie. V Hopelandu se pořádají i výměny mládeže na 10-14 dní, dobrovolnické týmy většinou na 1 měsíc a také dlouhodobé dobrovolnictví od 4 do 10 měsíců.

Většina organizátorů jsou zkušení psychologové a andragogové, takže teambuildingové hry pro vytváření komunity jsou různorodé a vybuduje upřímné vztahy v kolektivu. 

Projekt Health Common Good byl kromě manuální práce v Hopelandu (stavění zdí, vytváření nových zákonů, hrabání olivových listů, vaření, starání se o zahrady a zvířata) především zaměřen na začlenění lokálních obyvatel prostřednictvím praktických, uměleckých a jiných volnočasových aktivit. Mnoho místních si myslí, že  „Hopelanders“ patří mezi hippies a nechápou smysl Hopelandu. Z tohoto důvodu jsme se snažili poznat jejich kulturu a tradice, než abychom je např. učili angličtinu. Jedna z našich akcí byla renovovace opuštěné školy ve vesnici Malandreni, kde jsme ve 4. týdnu každý večer pořádali festival. Tyto večery byly zaměřeny na hudbu, tanec, keramiku a také kino. Jezdili jsme do školek za řeckými dětmi a pořádali jsme s nimi různé aktivity. Vyjeli jsme i za seniory, hráli jsme s nimi karty, nebo také jsme se učili řecké jazykolamy. 

Navštívili nás i z @liveloula.greece a učili nás o tématu permakultury. Následné jsme se rozdělili do skupin a vytvářeli jsme prezentace, jak udělat Hopeland ještě udržitelnějším a lepším místem. Používá se zde výhradně biodegradeble kosmetika a strava je vegetariánská.

O víkendech jsme nepracovali, nedostávali jsme zaplaceno a mohli jsme dělat cokoli jsme chtěli. Za každý odpracovaný den jsme dostali 5€. Většinou jsme víkend trávili v malebném městečku Nafplio s nádhernou pláží, na které jsme někdy i přespali. Někdo si pronajal i auto a cestoval po Peloponésu.

Tento měsíc byl pro mě nejtěžších 31 dní v životě, jak psychicky, tak fyzicky. Zároveň byl nejkrásnější zkušeností, která mě kdy potkala. Nebojte se okusit dobrovolnictví, naučíte se mnohem víc, než si myslíte…
 
Libor J.

Možná se ti bude líbit