Naturalistic Intelligence — Slovinsko

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Místo konání: Trbovlje, Slovinsko

Termín konání: 20.—26. květen 2024

Český tým: 2 účastníci (ve věku 18+) 

Přečtete si info-pack

Hostitelská organizace: ASPIRA

Report z projektu:

V období od 20. do 26. května roku 2024 jsme se sešli v útulné horské chatě Planinski dom Gore ve Slovinsku, kde jsme společně prožili pět dnů plných objevování a posilování naší schopnosti vnímat a rozumět přírodě.

Tento čas jsme věnovali hlubokému propojení s přírodním světem, který nás obklopuje, a učili jsme se, jak si vážit jeho krásy a tajemství, jak z něho benefitovat, ale také jak se přírodě odvděčit.

Odložili jsme na chvíli všechny starosti moderního života, abychom se mohli znovu naučit zpomalit a naslouchat tichu lesa, cítit jeho vůně, vidět barvy přírody v jejich plné hloubce a opravdovosti a učit se být plně přítomni v každém okamžiku. Naše cesta nebyla jen o relaxaci, ale o hledání pravého klidu a uspokojení v jednoduchých věcech, jako je šumění listí nebo pocit slunce na kůži. Hloubka tohoto projektu byla mnohem větší, než se zprvu mohlo zdát, sešli jsme se tam jako úžasná parta lidí, kteří jsou ochotni přijmout nové vhledy na život.

Během našeho pobytu jsme se zapojili do řady aktivit, které nám pomohly navázat nové vztahy s přírodou i mezi sebou. Chodili jsme na dlouhé procházky, praktikovali jsme dýchací cvičení, sbírali jsme jedlé rostliny, psali jsme básně, sdíleli jsme příběhy u táboráku, navazovali jsme nová přátelství, a dokonce jsme se věnovali různým sportům. Tyto aktivity nám umožnily znovuobjevit radost z jednoduchých radostí života a pocítit skutečné společenství. Nejvíc se mi líbila aktivita „Vision quest“ kdy jsme museli každý za sebe jít do přírody, najít si své místo a tam několik hodin vyčkávat v tichosti a bez rušení na odpověď na naše životní otázky, byla to moc zajímavá zkušenost.

Chtěl bych poděkovat každému, kdo se tohoto školení zúčastnil a přispěl k jeho úspěchu. Doufám, že si tyto zkušenosti a pocit sounáležitosti, který jsme zde vybudovali, odneseme zpět do našich životů. Osobně mi tento program poskytl nový pohled na práci s mládeží a ukázal mi, jak důležité je důvěřovat mladým lidem a nechat je, aby si sami vybrali činnosti, které je zajímají. S novými poznatky, které jsem získal, se teď mohu těšit na to, že moji práci s mládeží budu moci dělat ještě lépe a efektivněji.

Adam K.

Možná se ti bude líbit