Voices 2 – Ukrajina

single-image

Termín konání: 19.-26. duben 2014

Místo konání: Odessa, Ukrajina

Program a akce: program Mládež v Akci, akce 3.1.2 – tréninkový kurz

Účastníci: Tereza Vénosová, Luboš Vrobel, Jan Růžička

Účastnící se země: Ukrajina, Arménie, Ázerbajdžán, Bulharsko, ČR, Estonsko, Gruzie, Itálie, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko a Turecko.

Report z projektu:

Vyrazit v této době na Ukrajinu, se zpočátku mohlo zdát jako čiré bláznovství. Vždyť jediné, co se na nás hrnulo ze všech médií, byly záběry a fotky ozbrojenců, přestřelek, barikád a protestů. My jsme se ale nezalekli, sbalili jsme kufry a vyrazili vstříc novému dobrodružství. A rozhodně toho nelitujeme! 

Ve městě Illichievsk, které je vzdálené od Oděsy jen asi 20 kilometrů, se sešli mladí lidé z několika zemí (ČR, Ukrajina, Španělsko, Polsko, Estonsko, Itálie, Turecko, Arménie, Azerbajdžán,…), s různým náboženským vyznáním, rozmanitou minulostí a pestrou budoucností. A i když by se mohlo zdát, že není možné spojit tak různorodou skupinku v jeden fungující celek, nám všem bylo už od prvního střetnutí jasné, že to zvládneme bez nejmenších problémů. Měli jsme totiž přece jen něco společného. Touhu po poznání a nových zkušenostech.

Hlavní myšlenkou našeho projektu VOICES 2 bylo naučit se využívat sociální média profesionální cestou a ne jen jako zdroj pro vyplnění volného času. Nicméně než jsme se vrhli do víru pracovního nasazení, museli jsme se v rámci skupiny lépe poznat. A to proběhlo jak jinak, než formou ice breakingových her, vtipných úkolů ve skupinkách či drobných scének. Hlavní náplní našeho času potom bylo seznámení se s tím, jak probíhala komunikace v minulosti a jak probíhá dnes a potom zejména s fungováním sociálních médií jako takových. Co je jejich hlavní myšlenka, co říkají statistické údaje na tento fenomén (ano, i statistka může být zábavná!J ), nebo také jaký je jejich vliv na dnešní společnost. A poté už následoval ten hlavní úkol, převést teorii do praxe – využít sociální média k tomu, abychom ukázali světu, že Oděsa je krásné město, které rozhodně stojí za to navštívit. Vymysleli jsme logo i slogan, nafotili spoustu fotek, natočili videa, seznámili se s historií města, mluvili s místními obyvateli, vyzkoušeli tamní kuchyni a celkově jsme se ponořili do úžasné atmosféry tohoto krásného města ležícího na jihu Ukrajiny. Není se co divit, že jsme za celý týden neměli ani jednou pocit, že „pracujeme“. Výborným zpestřením celého programu navíc byli i „Intercultural nights“, při kterých jsme měli možnost představit ostatním naši zemi, tradice i zvyky a hlavně i typické jídlo a nápoje.

 

Myslím, že můžu s čistým srdcem mluvit za všechny účastníky tohoto projektu, když řeknu, že jsme strávili neuvěřitelný týden plný zážitků a nových zkušeností, které si s sebou poneseme po zbytek života. Poznali jsme nové lidi, kteří se i během tak krátké doby stali našimi blízkými kamarády a se kterými jsme stále v kontaktu. A za to vše patří velký dík zejména EYCB, protože bez nich by tohle všechno nebylo nikdy možné. 

Tereza Vénosová

Možná se ti bude líbit