Creative Construction: (G8) way 2 Entrepreneurship — Rumunsko

single-image

Termín konání: 3.-9. března 2013

Místo konání: Bukurešť, Rumunsko

Účastníci: Ondřej Skála, Jan Červinka

Program a akce: Program Mládež v Akci, akce 4.3. tréninkový kurz/PBA = partnership building activity

Report z projektu:

Projekt, kterého jsme se zúčastnili, se konal v hlavním městě Rumunska a byl zaměřen na podnikání v EU. Tohoto projektu se zúčastnili tyto země: Portugalsko, Itálie, Česká republika, Moldavsko, Rumunsko, Ukrajina, Rusko a Makedonie. Prvním naším rozhodnutím byl výběr dopravního prostředku. Pro dlouhou cestu do Rumunska jsme zvolili vlak, abychom neviděli pouze hlavní město Bukurešť, ale i velkou část země. Můžeme potvrdit, že Rumunsko je země velkých kontrastů. Na jedné straně stojí nádherné hory se zimními středisky, a na straně druhé vyprahlá krajina s polorozpadlými vesnicemi, kde je trať lemovaná odpadky. Po příjezdu do Bukurešti jsme se začali okamžitě seznamovat s místní kulturou (hlavně šlo o vyjednávání s místními taxikáři). Ubytováni jsme byli v Hotelu Razvan, který se nachází nedaleko historického centra. 

 

Hlavní náplní našich prvních dní byly různé seznamovací hry. Páteří projektu byla neformální výuka, zaměřená na podnikání v prostředí EU. Často se nám ovšem zdálo, že zvolený způsob výuky (hry), není pro dané téma úplně nejvhodnější. Přestože jsme nezískali příliš nových informací, našli jsme nové přátele. Součástí tohoto projektu byla i interkulturní noc, kde jsme aktivně zastupovali naši organizaci. Během tohoto projektu jsme měli velké štěstí, neboť Bukurešť navštívil anglický fotbalový klub Chelsea. Během promítání tohoto zápasu jsme se velmi bavili. Později jsme šli do města společně s ostatními oslavit překvapivou výhru domácího týmu. Tento zážitek byl pro nás nezapomenutelný.
Celkově musíme tento projekt hodnotit kladně. Poznali jsme krásné město a spoustu zajímavých lidí, včetně našich lektorů. Těšíme se na další projekty a zároveň děkujeme Evropskému centru mládeže v Břeclavi za tuto příležitost. Všem doporučujeme, aby neváhali a vyjeli na některý z projektů.

 

Jan Červinka

Možná se ti bude líbit