For a Society without Violence — Turecko

single-image

Termín konání: 18.-24. listopad 2012

Místo konání: Aksaray, Turecko

Program a akce: program Mládež v Akci, akce 1.2.

Účastníci: Magda Hocková, Jiří Horák, Kamila Myslíková, Eva Doležalová, Lucia Marková, Kateřina Nováková, Michaela Charvátová

Report z projektu:

Projekt „For a Society without Violence“ se konal ve dnech 18.-24. listopadu 2012 v tureckém městě Aksaray, vzdáleném přibližně 227 km od hlavního města Ankary. Kromě české výpravy se tohoto projektu zúčastnili také mladí z Rumunska, Litvy a z hostitelské země Turecka. Samotný program byl dobře promyšlený. Mohli jsme se zúčastnit aktivit zaměřených na poznání důvodů pro násilí, společně ve skupinách jsme diskutovali o typech násilí v jednotlivých zemích a o opatřeních, která jsou nezbytná pro zastavení růstu násilí ve společnosti. Jednotlivé aktivity se prolínaly s hrami zaměřenými na vzájemné poznávání a zábavu. Každý večer se také konaly cultural nights, kde jednotlivé země představovaly svoji zemi formou prezentace, videí, národních zvyků, tanců a ochutnávky národních jídel. 

Kromě hlavního programu jsme měli šanci poznat město a také navštívit místní střední školu a nahlédnout zde do jednotlivých vyučovacích hodin. V neposlední řadě jsme celý týden měli možnost ochutnat tureckou kuchyni a poznat místní kulturu. V závěru týdne jsme také navštívili místní policejní akademii. Poslední den našeho projektu se konal výlet do oblasti Kappadokie, která je turisty vyhledávána zvláště kvůli tomu, že se zde nachází velké množství erozních útvarů s vytesanými skalními obydlími a kostely. 

Završením celého projektu byla výstava našich kreseb v místním nákupním centru, které měly představovat stvárnění společnosti bez násilí a rovněž poukázat na nebezpečí násilí v dnešním světě. Díky turecké pohostinnosti a milému týmu organizátorů jsme si celý projekt velmi užili a těšíme se na další setkání.

Lucia Marková

Možná se ti bude líbit