Human Rights, Human Needs — Velká Británie

single-image

Termín konání: 18.-29. červenec 2012

Místo konání: Devon (Southwest of England), Velká Británie
http://www.beaford-arts.org.uk

Účastníci: Martin Novák, Jaroslava Kašparová

Report z projektu:

Project Human rights, human needs se konal na jihozápadě Anglie, konkrétně v malé vesničce jménem Beaford v hrabství Devon. Krajina plná polí a lesů, s typicky anglickou rustikální architekturou, poskytovala příjemné zázemí pro celý projekt. Nutno podotknout, že k výbornému zážitku notnou měrou přispělo také na zdejší poměry netypicky slunečné a teplé počasí, které umožňovalo konání celé řady aktivit, v rámci projektu, na čerstvém vzduchu.

Ubytování a stravu nám poskytovalo místní Art centrum. Čisté a prostorné pokoje, dostatek výborného jídla a pití a příjemný personál v čele se starší dámou jménem Ruby, kterou jsme si všichni zamilovali, neustále přispívali k příjemnému zážitku z celého projektu.

Jak již napovídá samotný název projektu, jeho předmětem byla problematika lidských práv a s nimi souvisejících potřeb, potažmo konfliktů, které při jejich naplňování či uplatňování v životě vznikají. Autoři projektu se při tom specializovali zejména na ty účastníky, kteří v běžném životě pracují s mládeží. 

Workshopy a semináře byly vedeny velmi profesionální a interaktivní formou. Na tomto místě je při tom nutné vyzdvihnout profesionální i odbornou erudici všech organizátorů, zejména pak Jona Nicholase, který vedl většinu seminářů, a který díky svým hlubokým osobním znalostem a životním zkušenostem dokázal dát a řádně vysvětlit hlubší význam všech aktivit. Po administrativní stránce pak díky obětavé práci Petera Smithe, nevznikaly v zásadě žádné problémy. 

Kromě řady užitečných lekcí, byla součástí projektu také poutavá přednáška obětí únosu čečenskými separatisty, která poskytla hlubší vhled na to, jakým způsobem jsou lidé schopni uspokojovat své základní lidské potřeby v takovýchto kritických situacích.

Závěr projektu pak patřil divadelnímu představení na téma lidských práv, které jsme zahráli členům místní komunity. Celý projekt nám poskytl kromě řady nezapomenutelných zážitků, také řadu cenných znalostí a zkušeností, umožňujících lepší vhled do problematiky lidských práv a potřeb. 

Martin Novák

Možná se ti bude líbit