3R – No Time to Lose! Reduce, Recycle, Reuse – Řecko

single-image

Termín konání: APV: 24.-25. říjen 2016, výměna mládeže: 16.-22. listopad 2016

Místo konání: Thessaloniki, Řecko

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Prosím pročtěte si info-pack a rozpis denních aktivit.

Hostitelská organizace: Youth in Advancement

Účastníci: Lucie Firlová, Monika Gregorová, Tereza Navrátilová, David Ježek, Andrea Nováková

Group leader: Pavel Tomáš Řehák

Účastníci se země: ČR, Řecko, Rumunsko, Itálie, Španělsko, Portugalsko

Report z projektu:

Výměna mládeže s názvem 3R – No Time to Lose! Reduce, Recycle, Reuse se konala ve dnech 15.-23. listopadu 2016 na řeckém pobřeží v městečku Agia Triada nedaleko Thessaloniki (Soluň). Šestičlenná česká výprava se na místě setkala s mladými vyslanci z Rumunska, Itálie, Španělska, Portugalska a samozřejmě z Řecka. 

39 lidí z různých koutů Evropy se zaměřilo na problematiku péče o životní prostředí s důrazem na šetrný způsob využívá přírodních zdrojů, recyklaci rozličných materiálů i tzv. „upcycling“, tedy přetváření stávajících věcí v nové výrobky.

Po náročné noční cestě do Berlína a časném ranním letu do Soluně jsme jako jedni z prvních dorazili do hotelu, který se stal naším útočištěm na následujících 9 dnů. Počáteční den projektu jsme měli co dělat, abychom si zapamatovali všechna jména ostatních účastníků. Každý tým představil svou zemi v environmentálním kontextu (s jakými nešvary se potýkají obyvatelé daného státu a co je trápí s ohledem na třídění odpadu) a na pořadu dne bylo i kreativní představení vysílající organizace, ať už formou básničky, písně nebo scénky.

V následujících dnech jsme se věnovali teoretickým poznatkům o recyklování, počítání své uhlíkové stopy a workshopům, během nichž jsme vyráběli šperky a vánoční ozdoby z prázdných kapslí od kávy nebo originální notýsky ze starého kartonu. Seznámili jsme se také s koncepty výměn mládeže, tréninkových kurzů a Evropské dobrovolné služby.

Každý večer se nesl v duchu jiné země a právě ten český odstartoval sérii mezinárodních teambuildingů. Nejprve jsme představili naši vlast, poté se všichni trápili se složitými jazykolamy, učili se užitečné fráze a nakonec tančili Mazurku. Laťku jsme nasadili krajovými specialitami (např. niva, hermelín, vysočina, lázeňské oplatky či oblíbené české pivo), po kterých se jen zaprášilo.

Během projektu pro nás pořádající organizace připravila výlet na blízkou rodinnou vinici s nádhernými výhledy do okolí. Následně jsme objevovali krásy 2. největšího řeckého města – Thessaloniki. Zatímco se ostatní vyvezli hromadnou dopravou na prohlídku historických hradeb nad městem, česká výprava přijala „výzvu“ a zhruba 2km trasu do kopce hravě zvládla po svých.

Poslední dny už se nesly v duchu hodnocení, zpětné vazby, slavnostního předání YouthPassů a ještě většího utužování kolektivu, neb jsme věděli, že se výměna rychle chýlí ke konci. V průběhu několika málo dnů vznikla nová přátelství, a tak se není čemu divit, že při loučení na sebe slzy nenechaly dlouho čekat.

Velice děkujeme vysílající organizaci EYCB za příležitost prohloubit naše znalosti o environmentu, poznat pravou řeckou pohostinnost, dozvědět se více o participujících zemích a také o sobě samých.

Za český tým,

Lucie Firlová

Možná se ti bude líbit