ARTpreneurship – Kypr

single-image

Termín konání: 19.-25. listopad 2016

Místo konání: Larnaca, Kypr

 Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Prosím pročtěte si info-pack.

Účastníci: Tereza Rýcová, Martina Baleková, Martin Mikeš

Hostitelská organizace: Seal Cyprus 

Účastníci se země: ČR, Kypr, Albánie, Ázerbajdžán, Estonsko, Itálie, Litva, Slovensko, Velká Británie a Ukrajina

Meeting the Cyprus Commissioner for Volunteering and NGO http://tinyurl.com/jguq2xu

Meeting the Startups http://tinyurl.com/gwxdzpv

Visiting Europe Direct Information Centre in Larnaca http://tinyurl.com/zazgwho

Visiting Freedom Dolls Initiative http://tinyurl.com/z4rvoeh 

More photos from the project: www.facebook.com/sealngocy

Report z projektu:

Tento tréninkový kurz byl uspořádán organizací SEALCYPRUS v době od 18. do 26. Listopadu v městě Larnaka na Kypru. Hlavním tématem tohoto projektu bylo podnikání a jeho různé formy s cílem osobního rozvoje a zvýšení vlastní zaměstnatelnosti na trhu práce. Projektu se zúčastnilo celkem 30 účastníků z 10 různých zemí a to: Česká Republika, Slovensko, Ukrajina, Litva, Estonsko, Albánie, Azerbajdžán, Kypr, Velká Británie (Anglie) a Itálie (Sardinie). Zástupci organizace, Anna a Andreas společně s trenérkou Oksanou pro nás tvrdě pracovali, aby pro nás všechny připravily mnoho zajímavých aktivit a setkání, které nám mnoho daly a každý si v projektu mohl najít něco zajímavého i užitečného.

Ubytovaní jsme byli v hotelu Flamingo, který se nacházel přímo na pláži a nedaleko letiště v Larnace. Díky tomu, byl pobyt velmi příjemný a mohli jsme si tak vychutnat poslední letošní sluneční paprsky. Bydleli jsme v apartmánech vždy po 3 a snahou organizátorů bylo, aby spolu bydlelo co nejvíce různých národností a kultur, což se podle mého názoru povedlo. Co se stravy na hotelu týče, hodně účastníků postrádalo pestrost jídla, které bylo každý den téměř stejné s občasnou obměnou masa k obědu či k večeři. Organizátoři nás však vzali do místní restaurace, kde jsme mohli ochutnat místní mořské speciality či masové variace.

První den byl zaměřený hlavně na seznamování se mezi sebou, ale i s tématy a cíly projektu a team-building, který byl nezbytný k další spolupráci mezi účastníky. Během tohoto dne jsme si každý vytvořili vlastní pasy, které nás charakterizovaly. Také jsme si stanovili vlastní pravidla, které jsme se následně během projektu snažili respektovat. Na konci každého dne jsme se s organizátory rozhodli pro reflexi, která byla zejména pro trenérku velmi užitečná. Další dny jsme se věnovali více aktivitám, vztahujícím se k tématu projektu, kdy jsme si například ve skupinách rozdělili a definovali různé druhy a formy podnikání a zmínili i jejich výhody i nevýhody. Postupem času se nás organizátoři snažili seznamovat s dalšími a dalšími aktivitami a metodami, týkajících se podnikání a zejména tipy pro začínající podnikatele. Asi v polovině týdne jsme jako skupina zjistili, že ne každý z nás má stejné potřeby a vizi projektu. Proto jsme byly následně rozděleni na skupinu začínajících podnikatelů a pracovníků s mládeží. Každá skupina měla svého trenéra, který se snažil vymyslet co nejvíce aktivit pro náš osobní rozvoj. Po určité době začaly účastníci obou skupin spolupracovat navzájem, tak aby se podpořili a doplňovali si mezi sebou, to co se právě naučili. Myslím, si že mnoho účastníků bylo s tímto postupem spokojených.

Během projektu nás také navštívilo mnoho významných osob, jako byl například zastupitele pro dobrovolnictví na Kypru nebo podnikatele, kteří byli ochotni se s námi podělit o jejich zážitky při jejich začátcích a zároveň nám dát určitou motivaci pro náš další osobní rozvoj. Během tohoto skvělého týdne jsme také měli možnost navštívit centrum Evropské Unie v Larnace a také dům dobrovolníků, kde jsme se seznámili s velmi zajímavým a zároveň závažným problémem, se kterým se některé Evropské země aktuálně potýkají, „Human trafficking“, který je spojený s migrační krizí v Evropě.

Během projektu jsme měli skoro celý den volna, kdy se velká většina z nás rozhodla pro výlet do hlavního města Nikósie, který jsme si opravdu užili.

Na závěr bych chtěla poděkovat organizátorům z Evropského centra mládeže v Břeclavi, ale také zastupitelům organizace SEAL CYPRUS a všem další, kteří se na organizaci i realizaci projektu podíleli. Tento projekt nám přinesl mnoho dobrého, hodně jsme se naučili a to nejen od organizátorů, ale i od sebe navzájem, protože každý z nás může být inspirací pro někoho jiného. Účast na mezinárodních projektech Erasmus + je velmi cenná a nezapomenutelná zkušenost, která se Vám vryje do paměti, rozšíří vám obzory a posune vás zase o něco dál!

Martina Baleková

Možná se ti bude líbit