More Mosaic 4 All — Gruzie (červen), Ukrajina (říjen/listopad)

single-image

Termín konání: 3.-12. červen 2019

Místo konání: Kobuleti, Gruzie

 Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: více-fázová výměna mládeže 

  1. Activity 1: Active life style – Youth exchange in Georgia, June 3-12, 10 days. The first exchange in Georgia will introduce participants to active life style concept. The exchange will be intertwined with introduction to camping, outdoor and sport activities.
  2. Activity 2: Creative expression – Youth exchange in Ukraine, autumn 2019, 12 days. The second exchange in Ukraine will introduce participants to creative expression’s forms – in particular drawing and theatre – and provide them with methods of delivering messages and implementing own ideas through creativity and art.

Pokud máte zájem se na tento projekt přihlásit, prosím důkladně si přečtete info-pack.

 

Účastníci: Daniel Tunys, Petr Jirků, Marek Hruška, Anežka Kuncová

Group leader: Petr Zahradník

 

Účastnící-se země: Belarus, Czech Republic, Georgia, Greece, Italy, Slovakia, Sweden, Ukraine

 

Hostitelská organizaceMore Mosaic 

Report z projektu:   

Projekt, který nesl název More Mosaic 4 All se konal v termínu 3.-12. červen v gruzínském Kobuleti, vzdáleném asi 20 km od Batumi, druhého největšího města Gruzie. Témata projektu byly Active lifestyle a Creative expression. Projektu se účastnilo 40 lidí z 8 zemí. Mezi účastníky byli občané České republiky, Slovenska, Švédska, Itálie, Řecka, Běloruska, Ukrajiny a Gruzie. Program pro nás vedl šikovný Ivan ze Slovenska, který se postaral, abychom se ani chvíli nenudili. Ubytovaní jsme byli v hotelu Homey, který se svou moderností vyjímal ve městě, které své dny slávy zažilo ještě za Sovětského svazu. Ubytovaní jsme byli na pokojích po 3-5, sestava pokojů byla namixovaná z účastníků z různých zemí. Snad jen jídlo mohlo být trošku lepší, kam jste se podívali, tam byl hlavní přísadou koriandr, ať už se jednalo o saláty, polévky či hlavní chod.

Každý den jsme měli spoustu aktivit, při kterých jsme většinou seděli pod stromy v nádherné zahradě za hotelem. Teplota byla už od rána příjemná, po obědě jsme se chodili zchladit do moře, které bylo vzdálené asi 200 metrů od hotelu. Během dopoledních a odpoledních aktivit jsme se bavili například o rasové diskriminaci, ale i o veselejších tématech, jako například o tom, jak se prosadit v životě a zaměstnání. Často jsme pracovali ve skupinách, čímž jsme mezi sebou rozvíjeli spolupráci a upevňovali vztahy. Každý večer měl jeden stát přednášku o své zemi. Někteří dělali různé kvízy, někteří tančili své tradiční tance, ale všichni měli na konci ochutnávku svých tradičních jídel a nápojů.

Pátý den projektu jsme vyrazili do národního parku Mtirala, což je jedno z nejvlhčích míst v Evropě. Krajina je tam hornatá a zarostlá jako někde v deštném pralese. Po středně dlouhém výšlapu ve velikém horku jsme velice ocenili možnost vykoupat se ve vodopádu a o chvíli později i v nádherné tůni uzavřené mezi skalami. Zde jsem i poprvé ochutnal tradiční gruzínské pokrmy Khachapuri a Kinkali. Následující den jsme měli volné odpoledne, a tak jsme se vydali do Batumi Botanical Garden. V tomto obrovském komplexu by se dalo chodit celé dny a pořád by bylo na co se dívat.

V den odjezdu jsme ještě stihli prochodit Batumi a potom už hurá domů…

Chtěl bych poděkovat EYCB a obzvlášť Janě Parolkové, která odvedla perfektní práci při zprostředkování projektu.

Daniel Tunys

Možná se ti bude líbit