Connect before Correct — Polsko

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Místo konání: Puck (na pobřeží Baltského moře), Polsko

Termín konání: 22.—29. duben 2024

Český tým: 3 účastníci 

Přečtete si info-pack.

Hostitelská organizace: Fundacja Autokreacja

Popis projektu:

Tréninkový kurz Connect before Correct se uskutečnil ve dnech 22. – 29. 4. 2024 v přímořském městečku Puck na severu Polska. Projektu se zúčastnilo celkem 22 lidí z osmi různých zemí – z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska, Francie, Řecka, Španělska a Portugalska. Po organizační stránce vše zajišťovala polská organizace Autokreacja Foundation. Ubytováni jsme byli ve skautské základně hned u moře v pokojích po dvou. Stravu pro nás chystali přímo v areálu a většinou jsme dostávali typické polské pokrmy. Program a veškeré aktivity pro nás připravily skvělé organizátorky Sylwia Federico a Paulina Orbitowska- Fernandez.

Hlavními tématy projektu byla empatie a komunikace. Co se týče komunikace, jednalo se především o představení přístupu Nonviolent Communication (NVC), na který byl kurz z velké části zaměřen. Každý den byl rozdělen do čtyř studijních bloků, trvajících hodinu a půl, přičemž náplní posledního bloku byly většinou aktivity zaměřené na tělo a pohyb. Vždy se pravidelně střídala teoretická část s praktickou, takže jsme měli možnost aplikovat nové informace v praxi. Většinou se jednalo o aktivity ve dvojicích nebo ve trojicích. Po snídani a během obědové pauzy jsme měli dost času, takže jsme chodili na procházky po pláži a jednou si i dokonce vypůjčili kola a udělali projížďku po okolí.

Během prvního dne jsme se zaměřili na možné bariéry v komunikaci, empatické naslouchání a na empatii samotnou. Druhý a třetí den jsme se hlouběji seznámili s NVC, především se čtyřmi základními kroky (pilíři) Nonviolent Communication. Čtvrtý den dopoledne jsme se soustředili na sebevyjádření, autenticitu a naše hranice. Odpoledne jsme potom měli volné, a tak jsme ho využili k výletu do městečka Hel, jež leží na úplném konci Helského poloostrova. Jelikož ještě nezačala turistická sezóna, měli jsme místní lesy a pláže téměř pro sebe. Zvláště výjimečný zážitek představovala cesta vlakem, kdy jsme v jednu chvíli viděli moře po obou stranách železnice. Tématem pátého dne bylo naučit se vyjádřit a přijmout ne. Praktické aktivity zaměřené na tuto problematiku byly jak verbální, tak neverbální. Díky těmto aktivitám jsme měli možnost si v bezpečném prostředí vše vyzkoušet a lépe porozumět sobě samým. Šestý a zároveň poslední den jsme se soustředili hlavně na projevení vděčnosti (zkusili jsme si meditaci ve dvojicích zaměřenou právě na vděčnost). Dále jsme měli prostor ujasnit si, co si z kurzu odnášíme, a naše poznatky, dojmy a zážitky sdílet s ostatními. Nakonec následovalo hromadné loučení na pláži pod zářícím sluncem.

Každý účastník si z projektu odvážel trochu něco jiného, protože probíraná témata se často dotkla osobních stránek našich životů, ale obecně by se dalo říci, že jsme všichni prohloubili naše komunikační dovednosti, otevřenost a empatii k druhým a k sobě samým. Jednalo se o opravdu intenzivní týden plný emocí a zážitků, který se nám všem vryl hluboko do paměti.

Nakonec bych ráda poděkovala výše zmíněným organizátorkám za jejich profesionální, otevřený a laskavý přístup. Vytvořily nám bezpečné prostředí pro učení se a dělání chyb a svou pozitivní energií prozářily každý den.

Magda K.

Možná se ti bude líbit