Democracy in Action: Fostering Civic Engagement — Turecko

single-image

ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Místo konání: Antalya, Turecko

Termín konání: 15.—23. duben 2024

Český tým: 4 účastníci (pracovníci s mládeží ve věku 18+)

Přečtete si info-pack

Hostitelská organizace: Demokrasi ve Hukuk Calismalari Dernegi

Report z projektu:

Náš český tým vyrazil na tréninkový kurz „Democracy in Action: Fostering Civic Engagement“ do Antalye, Turecko, v dubnu 15-23. Na projektu se sešli účastníci také z Lotyšska, Maďarska, Bulharska, Rumunska, Severní Makedonie, Řecka, stejně jako Německa, země, která byla spoluorganizátorem, a Turecka, země, která nás přijala jako hosty. Měli jsme skvělé trenéry Işık a Selçuk z Turecka.

Z Prahy do Antalye existuje přímé spojení, což je velmi pohodlné. Byla to má první návštěva v Turecku, ostatní čeští účastníci již tuto zemi navštívili. Samotný projekt se konal ve městě Kemer, které je známé svým pobřežím, a tam jsme společně zamířili. Abychom se dostali z letiště, využili jsme tramvaj a poté místní autobus. Cesta trvá přibližně hodinu a půl a vede podél pobřeží. Také nám pomáhal Luka z Německa. Měli jsme velmi zajímavé aktivity, nejvíce si pamatuji aktivitu „cítění atmosféry v místnosti“, kdy účastníci přecházejí místností podle toho, zda s tvrzením souhlasí nebo ne. Tvrzení jsou vždy velmi kontroverzní a nelze na ně jednoznačně odpovědět, a aktivita se stávala stále zajímavější, když účastníci vysvětlovali svůj postoj.

Bydleli jsme v slavném tureckém hotelu s „all inclusive“ systémem, v pokojích převážně pro 3 osoby, smíšeně s účastníky z jiných zemí. Z našeho hotelu jsme měli výhled na hory. Měli jsme štěstí na počasí a téměř každý den bylo slunečno, takže jsme mohli využít příležitost k prozkoumání místního prostředí. Každý den jsme měli možnost ochutnat nové turecké pokrmy a dezerty, stejně jako pít čaj z velmi unikátních tureckých sklenic. Kromě jídla v hotelu jsme chodili na procházky městem, navštěvovali místní restaurace a povídali si s místními a turisty. Zkusili jsme také své dovednosti v obchodování na místním trhu, což je určitě zážitek.

V Kemeru je docela dobrá infrastruktura, jsou zde nákupní centra, obchody, kde jsme mohli koupit suvenýry pro naše rodiny a přátele, stejně jako lékárny a nemocnice. Bohužel, našemu  týmu byla potřeba. Jeden z nás onemocněl (pravděpodobně jako reakce na aklimatizaci). Zde se pojistka ukázala jako užitečná. Naši trenéři a celá skupina byli velmi pozorní a stále se ptali, zda je v našem týmu vše v pořádku a zda nepotřebujeme nějakou pomoc.

Jeden den projektu byl věnován návštěvě místní instituce, navštívili jsme radnici města Kemer a seznámili jsme se s místním místostarostou, protože starosta města byl v té době v hlavním městě. Mohli jsme položit libovolné dotazy o městě a demokracii v Turecku. Náš trenér Selçuk nám občas pomáhal s překladem a formulováním dotazů. Cítila jsem se jako účastník konference a také jsme dostali malý průvodce „jak se stát starostou“, když jsme se dozvěděli o životní cestě místostarosty města.

Očividnou atrakcí hotelu, kde jsme byli ubytováni, byla přítomnost turecké lázně nazývané hamam. Je to velmi unikátní zážitek, protože se jedná o polévání horkou vodou na mramorovém stole. Mohli jsme navštívit hamam a bazén ve volném čase. 

Zpět k programu. Celý den byl věnován tomu, abychom ve smíšených mezinárodních skupinách vytvořili legislativní návrh, promysleli jeho silné a slabé stránky a poté všichni účastníci našeho projektu hlasovali o nejlepším. Vyhrál návrh zákona, který stanovuje, že občané trvale žijící mimo zemi (bez ohledu na studium) tři a více let ztrácejí právo volit ve místních volbách. Protože existuje problém s tím, že lidé, kteří nežijí v daném kontextu, se mohou snadno nechat manipulovat a propagandou.

V programu byl zahrnut volný den, kdy nebyly naplánovány žádné aktivity. S naším týmem jsme vyrazili k vodopádům Düden, které se nacházejí v Antalye. Cesta tam nebyla snadná, udělali jsme mnoho přestupů a v dubnu je v Turecku již docela horko! Ale výhled stál za naše úsilí!

Celkově jsme se stali dobrými přáteli a jsem si jistá, že se ještě setkáme s naším týmem při šálku čaje v Praze, a také navštívíme nové přátele v Turecku. Chci vyjádřit svou upřímnou vděčnost všem stranám, které umožnily tento projekt, a také naší české organizaci EYCB za koordinaci a stálou péči o nás při přípravě projektu a samotném projektu, i když na dálku se to velmi dobře cítilo!

Yuliia L.

Možná se ti bude líbit