Puzzle but not Razzle Dazzle — Turecko

single-image

Termín konání: 3. – 10. února 2013

Místo konání: Kirsehir (oblast Cappadocie), Turecko

Účastníci: Vojtěch Novotný, Michal Kadaňka, Tomáš Ficek, Marie Wiesnerová, Katarina Cseriová (GL)

Program a akce: program Mládež v Akci, akce 1.1. výměna mládeže

 

Report z projektu:

Projekt se konal uprostřed Turecka ve městě Kirsehir, které leží asi 180 km od hlavního města Ankary. Zúčastnili se ho kromě nás skvělí lidé z Rumunska, Bulharska, Španělska, Portugalska a Itálie. Hlavní náplní projektu bylo skládáním puzzlí ve skupinách, které byly složeny z členů z různých zemí, což mělo pomoci mezinárodní komunikaci a porozumění. Samotné skládání puzzlí bylo proloženo hraním zajímavých her ve větším počtu lidí za účelem zábavy a poznání druhých lidí.

Každý večer vyvrcholil u účastníků nejvíce oblíbenou částí projektu a to interculture night, kde jednotlivé země představovali svoji kulturu, zvyky a další pomocí prezentací, tanců, uchutnávek místního jídla a pití a hraním her. Tyto noci se často protáhli až do disco zábavy, která končila až někdy nad ránem.
Vedle hlavního programu jsme také navštívili oblasti Kappadokie, kde jsme mohli vidět jednotlivě nádherné přírodní útvary, vytesané skalní obydlí i celý přírodní komplex z jedné z hor a také jsme měli šanci navštívit místního výrobce ručně dělaných hliněných nádob, při čemž nám ukázal jak se to dělá a dal nám šanci si to také vyzkoušet. 
Navštívili jsme i místní vládní budovu, kde nás jejich vedoucí vřele přijal a dal nám každému dárek na památku. Kromě toho jsme také mohli uchutnat místní jídlo v jedné z restourací s pitím jejich nápojů a čaje, což se nám všem velmi líbilo.
Na projektu jsme poznali mnoho nových lidí, místní kulturu, prošli jsme si město a byla to velmi dobrá životní zkušenost i výlet zároveň a těším se, až budu mít čas a vyjedu zase na další projekt.
 
Vojta Novotný

 

Možná se ti bude líbit