Change Places, Change Lives – Estonsko

single-image

Termín konání: 12.-19. duben 2016

Místo konání: Taevaskoja village, Tartu, Estonsko

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Prosím pročtěte si info-pack a brožurku s výsledky tohoto projektu. Či se můžete podívat na projektová videa:

 

Účastníci: Michaela Rolečková, Lila Uhrinová 

Účastnický poplatek (vybírají si samotní organizátoři): €25

Účastnící se země: ČR, Dánsko, Rumunsko, Španělsko, Maďarsko, Řecko, Itálie, Slovensko, Německo, Bulharsko, Finsko, Rakousko, Estonsko

Hostitelská organizace: Noored Ühiskonna Heaks

Report z projektu: 

Change places, change lives tak to byl název našeho tréninkového kurzu , který se konal 12.4. – 19.4. 2016 v krásných lesích vzdálených necelých 45 minut od druhého největšího města Estonska, Tartu.

Tým účastníků byl opravdu různorodý, jelikož se tréninkového kurzu zůčastnilo 12 zemí: ČR, Slovensko, Německo, Maďarsko, Španělsko, Itálie, Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Dánsko, Finsko, Estonsko. Celkem tedy 23 účastníků a organizační tým. Ten byl složen ze zástupců z Estonska, Brazílie a Maďarska.

Celý náš týdenní program byl zaměřen na porozumění problematiky migrace a samozřejmě i v dnešní době velmi aktuální tzv. uprchlické krize. V prvních dnech jsme si vzájemně předávali informace o situacích v jednotlivých státech a společně diskutovali na toto téma. Mezi další aktivity, které si myslím, že nám byly velkým přínosem, byly simulace. Mohli jsme si vyzkoušet, jak se cítí člověk v různých situacích, do kterých se během migrace může dostat, tyto aktivity většinou probíhaly formou nějaké hry.

Jednou z velice zajímavých her bylo Casino, kdy jsme se rozdělili k 5 stolům, na každém stole byl papír s pravidly o karetní hře, tak jsme se tedy pustili do hry a po každé hře nejlepší a nejhorší opustili stůl a přesunuli se o stůl dopředu nebo do zadu. Nejdůležitějším pravidlem bylo, že jsme během hry nesměli mluvit. Po pár kolech nám došlo, že pravidla u jednotlivých stolů byla lehce rozdílná, třeba směr hry nebo nejvyšší karta. Bylo velice zajímavé sledovat, zda se hráči snaží pravidla pomocí posunků vysvětlit a nebo zda striktně trvají na svých pravidlech.

Součástí programu bylo také odpoledne strávené na horských koloběžkách, díky kterým jsme se vydali poznávat krásu estonských lesů, saunový večer  nebo také den strávený v Tartu, kde jsme měli možnost navštívit uprchlické centrum, místo s těmi nejlepšími dortíky široko daleko a tento den jsme završili v cirkuse, kde se konala i ohnivá show.

Na závěr našeho kurzu, abychom si vyzkoušeli v praxi naše nové schopnosti, jsme dostali za úkol vymyslet hru pro cca 40 studentů nedaleké střední školy a to samozřejmě na téma migrace, kterou jsme měli možnost s nimi si zahrát den před naším odjezdem.

Jsme velmi ráda, že jsem se mohla tohohle tréninkového kurzu účastnit. Byl to skvělý týden, se spoustou neskutečných zážitků, nových zkušeností a hlavně nových přátelství!

Michaela Rolečková

Možná se ti bude líbit