Youth for All … All for Humanity – Portugalsko

single-image

Termín konání: 19.-27. červen 2016

Místo konání: Rio Maior, Arrouquelas, Portugalsko

Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: tréninkový kurz

Prosím pročtěte si info-pack.

Účastníci: Kristýna Veselková, Karolína Greplová

Účastnící se země: Portugalsko, Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Maďarsko, Španělsko, ČR, Makedonie, Malta, Turecko, Francie, Estonsko, Řecko, Slovensko

Hostitelská organizaceH2O

Report z projektu: 

Projekt „Youth for All… All for Humanity“ se konal od 19. do 27. června 2016 ve vesničce Rio Maior, vzdálené asi hodinku cesty od hlavního města Portugalska, Lisabonu. Obrovské díky patří organizátorům z portugalské organizace pro mládež, H2O, díky níž proběhlo všechno naprosto na jedničku, a všichni zúčastnění jsme si odvezli zážitky na celý život.

V průběhu prvního dne jsme se, ač to někomu dělalo větší problémy, snažili navzájem se poznat a zapamatovat si jména všech účastníků kurzu. Vzhledem k tomu, že na projektu se sešli vždy 2 zástupci z každé země, například z Česka, Slovenska, Polska, Rumunska, Estonska, Makedonie, Řecka, Španělska, Portugalska nebo Turecka, nebyl tento úkol vůbec jednoduchý. Nakonec se nám to ovšem podařilo a všichni jsme si k sobě našli cestu a dovolím si říct, že většina z nás si tam našla přátele, se kterými určitě bude v kontaktu i v budoucnosti.

Programová náplň samotného projektu byla zpracována velmi důmyslně i přes náročnost samotného tématu migrační krize v Evropě. Aktivity byly postaveny logicky tak, abychom si nejprve uvědomili, co jsou to lidská práva, na jakém základě jsou, či by měla být postavena a zároveň abychom byly schopni základní lidská práva vztáhnout právě na realitu migrační krize. Velmi významným prvkem programu bylo neustálé prolínání a poznávání situací vzhledem k migrační krizi v jednotlivých účastnických zemích. Díky tomu jsme mohli situace v jednotlivých zemích porovnat a zjistit, jak velké jsou rozdíly v jejich přístupu ke „krizi“. V průběhu týdne proběhly workshopy a aktivity na téma lidských práv, tolerance, boje proti xenofobii a předsudkům, ale i kreativní práce a tvorba hymny a choreografie na téma projektu. Všechny tyto aktivity nás v průběhu určitým způsobem směrovaly k poznání, jakým způsobem by se mělo s lidmi v takové situaci jednat a jakým způsobem je možné jim pomoci. To vše v poslední den projektu vyústilo v offline kampaně, které byly tvořeny po malých skupinkách v ulicích Rio Maior. Cílem jednotlivých kampaní bylo informovat veřejnost o této problematice a určitým způsobem zvýšit jejich zájem a poukázat na fakt, že všichni jsme lidé a všichni máme stejná práva. Jedna ze skupinek například vytvořila obrovský plakát, na který měli lidé psát uvítací vzkazy pro uprchlíky přicházející do jejich města. Všechny nás překvapil přístup místních obyvatel. Většina oslovených byla velmi přívětivá a dokonce s námi o problematice diskutovala. V průběhu jedné hodiny se podařilo na zeď/plakát nasbírat více než 30 uvítacích vzkazů, plných lásky a porozumění.

Tréninkový kurz „Youth for All…All for Humanity“ byl alespoň pro mě jednoznačně jedním z nejlépe strávených týdnů mého života a zároveň jednou z nejlepších investic mého volného času. Jedinečná příležitost k rozšíření našich obzorů a otevření našich myslí novým věcem.

Ještě jednou bych ráda zdůraznila obrovské DÍKY organizaci H2O a také organizaci EYCB. Vše proběhlo na jedničku. Zasloužíte náš obdiv!

Karolína Greplová

Možná se ti bude líbit