Empower Yourself: New Entrepreneurial Paths for an Inclusive Society – Itálie

single-image

Termín konání: 11.-19. srpen 2016

Místo konání: Sasso di Castalda, Itálie

 Program a akce: program ERASMUS+, Klíčová akce 1: výměna mládeže

Prosím pročtěte si info-pack a rozpis denních aktivit

Účastnící se země: Itálie, Španělsko, ČR, Řecko, Litva, Makedonie, Bulharsko, Polsko

Účastníky: Lucie Gergelová, Radka Kočvarová, Eva Pitrunová, Jana Kohoutová

Hostitelská organizace: Trainers Association

Report z projektu:

Projekt s názvem Empower yourself: New entreprenaurial paths for an inclusive society se konal v malebné vesničce Sasso di Castalda v Itálii. Projektu se účastnilo 29 mladých a nadšených lidí, o zábavu tedy nebyla nouze. První den se konaly aktivity zaměřené na prolomení ledů a teambuilding. Pozdější aktivity se již týkaly samotného tématu projektu. Zabývali jsme se nejen zemědělstvím jako takovým, ale především vytvářením obchodních schémat týkajících se oblasti zemědělství. Ve skupinkách jsme tak měli možnost, nejen vymyslet jakou neziskovou společnost zaměřenou na určitý problematický segment zemědělství bychom chtěli založit, ale také sestavit business plán. Dalším velkým probíraným tématem byl problém plýtvání potravin, samozřejmě včetně návrhů, jak by bylo možné tento problém řešit. Dále jsme také diskutovali o problému migrace obyvatel a také o tom, jaké by dle našeho názoru měly být podniknuty kroky v této oblasti do budoucna. Nechyběly samozřejmě aktivity a hry zaměřené na naši znalost evropské unie, která podobné projekty zaštiťuje.

Jeden den jsme také vyrazili na delší procházku do nedalekého lesa, který je typický tím, že se zde vyskytují převážně buky a nedaleko se také nachází rezervace, ve které žijí jeleni. Cílem naší procházky byl velmi starý buk, který je dle místních obyvatel starý zhruba 300-600 let, bohužel přesnější údaj nikdo nezná. Jedno odpoledne byl pro velký zájem uspořádán volejbalový turnaj.

Mimo vzdělávací aktivity jsme také měli možnost seznámit se s místním obyvatelstvem a dozvědět se něco málo o životě ve vesnici či o místních tradicích. Jeden večer se konalo koncertní vystoupení, na kterém se tančila Tarantella, což je tanec typický právě pro region Basilicata, ve kterém se náš projekt odehrával. Nezapomněli jsme také ochutnat víno vypěstované v tomto regionu. Jedno dopoledne se ve vesnici také konaly typické italské trhy, na těch jsme samozřejmě nemohli chybět a mnoho z nás tam také pořídilo suvenýry domů. Měli jsme štěstí, že v době našeho pobytu se konaly koncertní vystoupení a oslavy týkající se Nanebevzetí Panny Marie, což je pro Italy veliká sláva. Měli jsme tak možnost vidět nejen tradiční průvod, ale i ohňostroje doprovázející tento svátek. Díky tomuto rozmanitému programu jsme si z projektu dovezli spoustu zážitků.

Lucie Gergelová

Možná se ti bude líbit